Crna Kronika

izvješće PU zadarske

Vikend rekorderi: Jurio Jasenicama kao da je na autoputu, drugi bježao od policije po Zadru

Vikend rekorderi: Jurio Jasenicama kao da je na autoputu, drugi bježao od policije po Zadru
PU zadarska

Tijekom vikenda kontrolirano 561 vozilo, alkotestiano 102 vozača

Proteklog vikenda ( 07. - 09. svibnja ), policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 561 vozilo i vozača, a poduzeli su 145 represivnih mjera.

alkotestirano je 102 vozača, od kojih je 16 bilo pod utjecajem alkohola
1 vozilo bez tehničkog pregleda i registracije
1 vozilo bez osiguranja
3 vozača bez položenog vozačkog ispita ( prije stjecanja prava )
46 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine
2 su prošla kroz crveno svjetlo
3 su vozila jednosmjernom ulicom
3 vozača  je vozilo bez zaštitnog pojasa
4 vozača je koristilo mobitel
32 vozača nije poštivalo prometni znak

Iz prometa je tijekom nadzora isključeno 19 vozača i 1 vozilo.

U tom se vremenu dogodilo 15 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže, a četiri osobe lakše ozlijeđene.

Prolazak kroz crveno svjetlo

U  nedjelju, 09. svibnja  oko 04.50 sati na raskrižju Ulice bana Josipa Jelačića i Ulice dr. Franje Tuđmana policijski službenici Postaje prometne policije Zadar uočili su osobno vozilo Volvo zadarski registarskih oznaka kojeg su koristeći zvučne i svjetlosne signale, pokušali zaustaviti, na što se vozač oglušio te nastavio vožnju u smjeru Ulice dr. Ante Starčevića gdje kroz raskrižje prolazi za vrijeme trajanja crvenog svjetla na semaforu.

Nakon toga je nastavio vožnju te dolaskom u raskrižje Ulice Vlatka Mačeka i Šestanski prolaz, ponovno prolazi za vrijeme trajanja crvenog svjetla na semaforu, kojom prilikom zbog neprilagođene brzine gubi kontrolu nad upravljačem i s vozilom prelazi na prometnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera te udara u nogostup, nakon čega bočnom stranom vozila u metalni stup na kojem su postavljena prometna svjetla (semafor), a potom vozilom izlijeće s kolnika i prednjim dijelom vozila udara u nosač reklamnog panoa, gdje se zaustavlja.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Utvrđeno kako je vozilom upravljao 19-godišnjak pod utjecajem alkohola od 0,85 promila koji je uhićen i priveden u prostorije policije.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja (prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, ne postupanje po naredbama policijskih službenika, vožnja pod utjecajem alkohola) iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru.

Vožnja pod utjecajem alkohola

U petak, 07. svibnja u 21,10 sati na Vukovarskoj ulici u Zadru 52-godišnji vozač je upravljajući osobnim vozilom ( Mercedes VŽ) pod utjecajem alkohola od 2,62 promila izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.  

Vozač je smješten u prostorije policije do otrežnjenja, nakon čega je  uz optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Nedozvoljena brzina

U nedjelju, u 20,30 sati na autocesti A1 - Jasenice, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su službenim vozilom „presretač“ snimili 27-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom marke BMW  brzinom od 134 km/h na mjestu gdje je brzina bila ograničena na 80 km/h.

Vozaču je zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izdano Izvješće  o počinjenom prekršaju uz predviđenu novčanu kaznu od 2.000,00 kuna.


Reci što misliš!