Crna Kronika

morat će vratiti novac državi

Saucha osuđen na tri godine zatvora, Zeljko na četiri i pol

Saucha osuđen na tri godine zatvora, Zeljko na četiri i pol
Luka Stanzl/PIXSELL

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislava Sauchu je zbog lažiranja putnih naloga u aferi dnevnice nepravomoćno osuđen na tri godine, dok je njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko dobila četiri i pol godine zatvora.

Dosuđena im je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja službene dužnosti, a državi će morati vratiti novac izvučen preko lažnih putnih naloga.

Zeljko nije došla na izricanje presude koju je objavilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem Sanja Mazalin.

"Zajedno su od studenog 2013. do siječnja 2016. dogovorili da izrade putne naloge.  Saucha je potpisivao, Zeljko ovjeravala iako su znali da se radi o lažnim nalozima. Zeljko izradila 130 putnih naloga i preuzela novac nakon čega su novac dijelili. Na ime akontacija i dnevnica stekli su 598 tisuća kuna....

Saucha je iskoristio položaj i ovlasti te kao službena osoba ovjerio ispravu s lažnim podacima.

Zeljko je još kriva što je do 2016. izrađivala putne naloge i koristila što je se nije kontroliralo te izradila 66 putnih naloga. Imitirala je potpise Nevena Zelića i Davora Božinovića te za takve putne naloge preuzela akontacije i dnevnice čime je stekla korist od 349 tisuća kuna", rečeno je na sudu.

"Saucha godina i osam mjeseci plus osam mjeseci, plus 7 mjeseci plus, 6 mjeseci, objedinjeno tri godine zatvora. Zeljko 1 godina i 7, plus osam mjeseci, plus, 1 i 7 mjeseci, plus osam mjeseci, 7 mjeseci, plus šest mjeseci, objedinjeno 4 godine i 6 mjeseci.  590 tisuća kuna moraju solidarno platiti RH, a Zeljko mora još dodatnih 349 tisuća kuna", rečeno je na sudu.

Obrazloženje presude

Prilikom obrazlaganja presude rečeno je kako nije sporno da su se krivotvorili putni nalozi i da je na ime akontacije i dnevnica isplaćeno 590 tisuća kuna te oko 350 tisuća kuna koje je uzela samo Zeljko te da niti jedno od 190 službenih putovanja nije obavljeno. Također, Zeljko je izrađivala lažne putne naloge i nakon odlaska Sauche.

"Najsporniji dio optužnice je jesu li Saucha i Zeljko surađivali. Samo je Zeljko kontaktirala službu za obračun,  samo je ona preuzimala sav novac. Jedina je i koja je mogla krivotvoriti potpise Zelića i Božinovića, vještačenjem nije utvrđeno da je ona krivotvorila potpise, ali je utvrđeno da ima dobre grafomotoričke sposobnosti i da  je mogla krivotvoriti potpise.  U pretrazi njenog stana nađeno je više primjeraka istog izvješća o isplaćenim dnevnicama za službena putovanja kojima je htjela umanjiti ukupno isplaćen novac.

Zeljko je tijekom suđenja prebacivala krivnje na sve oko sebe, iznosila apsurdne konstrukcije, njeni životni troškovi i krediti nisu mogli biti pokriveni plaćom koju je primala.

Najspornije djelo inkriminira Sauchu i Zeljko zajedno jer je Zeljko nastavila djelo i kada je Saucha otišao. Nije se ustručavala krivotvoriti potpise sjedeći pred vratima dva premijera.

Isplata po fiktivnom ugovoru o djelu iz srpnja 2013. pokazuje njihovu povezanost, obrazložila je sutkinja njihovu povezanost te dodala: "Zajedničko počinjenje zloporabe ukazuje na specifičan odnos okrivljenika koji će biti temelj za kasnije krivotvorenje putnih naloga.

Zeljko je bila jedina koja je primala naknadu za prekovremene sate i pasivno dežurstvo. To joj je omogućio Saucha.

Zeljko je u obrani tvrdila da je Saucha nalagao izradu putnih naloga i preuzimao sav novac međutim takva njena obrana je neuvjerljiva jer je u pretrazi njenog stana pronađena plava kuverta s imenom Slavka Goldsteina i iznosom od 66 eura. Ona je potpisivala račune uz putne naloge. Saucha je zdušno tvrdio da ni jedan putni nalog niti da je primio bilo kakav novac.

Jedan od dokaza koji govori protiv Sauche su vjestačenja potpisa. Njihovi rezultati ukazuju na iste zaključke da je Saucha vrlo vjerojatno potpisao naloge.  Svi vještaci su utvrdili niz podudarnosti između Sauchinih spornih i nespornih potpisa", stoji u obrazloženju presude.


Reci što misliš!