Crna Kronika

odluka ustavnog suda

Osumnjičenima za silovanje maloljetnice povrijeđeno pravo na slobodu

Osumnjičenima za silovanje maloljetnice povrijeđeno pravo na slobodu
Dino Stanin/PIXSELL

Ustavni sud donio je odluku da je u slučaju silovanja maloljetnice iz okolice Zadra povrijeđeno pravo na slobodu osumnjičenika.

Ustavni sud donio je odluku da je u slučaju silovanja maloljetnice iz okolice Zadra povrijeđeno pravo na slobodu osumnjičenika, doznaje 24 sata. Odluku su donijeli nakon što je obrana podnijela ustavnu tužbu, a potvrdila ju je jedna od odvjetnica obrane, Ana Buljan.

- Mogu potvrditi da je Ustavni sud RH donio odluku da je u konkretnom predmetu povrijeđeno pravo na slobodu. Odnosno Ustavni sud RH je utvrdio da je istražni zatvor određen povredom konvencijskih propisa i suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Druge informacije o predmetu ne bih iznosila, rekla je Buljan za 24 sata.

Podsjetimo, mlađi punoljetnici u istražnom su zatvoru završili 17. listopada nakon odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je usvojilo žalbu Županijskog državnog odvjetništva na prvu odluku suca istrage Ivana Markovića.

On je nakon saslušanja uz mjere opreza petoricu pustio na slobodu što je eskaliralo provjedima diljem Hrvatske. Iz istražnog zatvora izašli su 11. listopada, nakon što su ispitani svi svjedoci. Kazneni predmet vodi se zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela protiv spolne slobode, prijetnje i tjelesne ozljede na štetu djeteta.


Reci što misliš!