Crna Kronika

pomorska nesreća

U sudaru Jet-skija i glisera kod Novalje teško ozlijeđena dva Talijana

U sudaru Jet-skija i glisera kod Novalje teško ozlijeđena dva Talijana
Bojan Bogdanić

Tijekom jutra resorno Ministarstvo zaprimilo je izvještaje Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o teškoj pomorskoj nesreći na moru, koja se dogodile sinoć u senjskom akvatoriju.

Službenici MRCC Rijeka u utorak, 8. kolovoza u 18.24 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Gospić zaprimili su dojavu o teškoj pomorskoj nesreći sa dvije ozlijeđene osobe u moru kod Novalje, o čemu su obavijestili Lučku kapetaniju Senj, odnosno, nadležnu Lučku isposavu Novalja i Pomorsku policiju Senj, a prema mjestu nesreće upućeni su djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Naime, oko 18.15 sati u moru ispred Novlje na poziciji 70 metara ispred zaštitne ograde, na sjevernoj strani plaže Zrće dogodio se sudar sportsko - rekreativnog plovila tipa jet-ski, hrvatske zastave kojim je upravljao A.B. (nepoznato godište) i putnik E.B. (rođen 1997. godine), obojica državljani Republike Italije sa gliserom hrvatske zastave, kojim je upravljao J.K., (rođen 1965. godine), državljanin Republike Njemačke sa tri putnika. Dvojica talijanskih državljana u sudaru su teško ozlijeđeni te su prevezeni u Opću bolnicu Zadar, dok četiti osobe na gliseru u sudaru nisu ozlijeđeni.

Očevidom na poziciji nesreće i pregledom oba plovila uočena su oštećenja na lijevoj pramčanoj strani glisera iznad razine mora, bez proboja oplate, dok je jet – ski u sudaru teže oštećen u vidu razbijene maske na pramčanom dijelu, razbijena zaštitna gumena oplata pramca uz oštećenje trupa i nadgrađa, temeljem čega je utvrđeno da je jet-ski netom prije sudara plovio prema lijevoj bočnoj strani glisera, ne prevelikom brzinom.

Službenici senjske Kapetanije i novljanske Ispostave u suradnji sa službenicima Pomorske policije Senj obavili su očevid, izuzeli brodsku dokumentaciju od oba plovila te se daljnjim očevidnim i istražnim radnjama utvrđuje uzrok, kao i odgovornost sudionika ove pomorske nesreće.


Reci što misliš!