Crna Kronika

tragedija

Britaniji i dalje stižu poruke sućuti, potpore i osude napada

Britaniji i dalje stižu poruke sućuti, potpore i osude napada
AP Images

Londonu i dalje stižu iz cijeloga svijeta poruke sućuti, potpore i osude terorističkog napada u kojemu je ubijeno šest i ranjeno 48 ljudi u subotu navečer.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je sućut i solidarnost Britancima nakon terorističkog napada u Londonu.

"Danas smo, bez obzira na granice, ujedinjeni u užasu i žalovanju, ali i u odlučnosti. U borbi protiv svih oblika terorizma Njemačka je odlučno na strani Britanije", kazala je.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da "s užasom" prati posljednje napade. "Moje misli i molitve su sa žrtvama i njihovim obiteljima", kazao je.

"Užasne vijesti noćas iz Londona. Pratimo situaciju", napisao je kanadski premijer Justin Trudeau na Twitteru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je "teroristički napad" u Londonu i izrazio "najdublju sućut" Britancima, objavio je u nedjelju Kremlj.

Novozelandski premijer Bill English kazao je da "teroristi, kojima je cilj nanijeti patnje i bol nevinim ljudima, odnose previše života".

Finski premijer Juha Sipila objavio je na Twitteru da su ga "šokirale i rastužile vijesti iz Londona". "Snažno osuđujemo napade i naše misli su sa stradalima".

Danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen napisao je na Twitteru: "Užasni teroristi. To je toliko bolesno da nedostaje riječi".

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom također se oglasila u povodu "još jednog okrutnog terorističkog napada u Londonu". "Solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom. Moje su misli sa žrtvama i njihovim voljenima", napisala je.

"U počast žrtvama, mi smo ujedinjeni u našoj zajedničkoj predanosti borbi protiv terorizma", rekao je talijanski premijer Paolo Gentiloni a ministar vanjskih poslova Angelino Alfanao poručio je Britancima da "nisu sami".

Španjolski premijer Mariano Rajoy izrazio je solidarnost i ponudio "potporu britanskim vlastima i narodu". 

Austrijski predsjednik Alexander Van Der Bellen najoštrije je osudio "taj kukavički čin". "Solidarnost s britanskim narodom", napisao je.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je najdublju sućut britanskim građanima i vlastima te pozvalo Poljake u Londonu da budu oprezni i prate preporuke lokalnih vlasti.


Reci što misliš!