Crna Kronika

Optužno vijeće Županijskog suda

Potvrđene optužnice Špinderku, Fainu i Žakniću za zlouporabe u Nauta Lamjani

Potvrđene optužnice Špinderku, Fainu i Žakniću za zlouporabe u Nauta Lamjani

Optužnica protiv nekadašnjih članova uprave kaljskog škvera postala je pravomoćna 14 mjeseci nakon što je DORH podigao optužnicu i nakon zaključenja stečaja

Prema navodima optužnice Dražen Špinderk i Željko Fain kao predsjednici Uprave Nauta Lamjane, a Anđelko Žaknić kao član uprave Naute te vlasnik splitske tvrtke Texo su u razdoblju od 2003. do 2007. godine sklapali ugovore s drugim tvrtkama te tim ugovorima oštetili Nauta Lamjanu za 1.294.763,79 kuna.

Među društvima s kojima su sklapali sporne ugovore bila je i Žaknićeva tvrtka Texo.

Špinderka je DORH teretio da je na ispitnom ročištu kada su se na Trgovačkom sudu Zadar razmatrali uvjeti za otvaranje stečaja u Nauta Lamjani u listopadu 2011. godine dao lažni iskaz o dugovanjima i potraživanjima Nauta Lamjane temeljem kojeg je donesena odluka o uvođenju stečaja.

U optužnici je još bilo navedeno da je prvookrivljenik (Špinderk) “dio novca iz stečajne mase sakrio na račun trećeg društva kako bi banci (Erste banka) na temelju ugovora o okvirnom iznosu zaduženja i osiguranja omogućio da se u tom postupku pojavi kao stečajni vjerovnik, unatoč tome što banka na temelju postojećeg ugovora nije mogla dobiti taj status, već jedino status razlučnog vjerovnika.”

U stečajnom postupku su se inače dugo lomila koplja oko pitanja opravdanosti statusa Erste banke kao stečajnog vjerovnika, da bi u samoj završnici banka, odnosno tvrtka Marina Preko kojoj je banka prepustila svoja potraživnja, bila isključena iz redova stečajnih vjerovnika. Stečaj Nauta Lamjane je 20. siječnja ove godine zaključen, u biti povratkom na prijašnje stanje, a tek će sada početi ovaj sudski postupak koji bi trebao rasvijetliti neke od spornih situacija koje su dovele do stečaja.

Na pravomoćnost optužnice se čekalo ovako dugo jer je optužno vijeće Županijskog suda najprije tražilo delegaciju mjesne nadležnosti pa je to Vrhovni sud odbio, a potom se pokušavalo doći do trećeoptuženog Žaknića koji se po svemu sudeći odselio u Australiju. Sud je zatražio od PU Zagrebačke, PU splitsko-dalmatinske da provjerom na adresama koje se u spisu pojavljuju kao Žaknićeve utvrde boravi li on na području RH, a ako ne, kad je posljednji put boravio i da li se eventualno očekuje njegov dolazak u Hrvatsku.

Žakniću je određen odvjetnik po službenoj dužnosti, a DORH je tražio da mu se sudi u odsutnosti.  Istodobno  poslana je optužnica i poziv za ročište za na adresu u Australiju te se čekala obavijest o dostavi, pa je  trebao proteći određeni vremenski rok. Međutim, poziv se vratio iz Australije neuručen, pa je optužno vijeće na sjednici ove srijede odlučilo o pravomoćnosti optužnice. Žakniću je obavijest da može podignuti rješenje o pravomoćnosti optužnice u pisarnici suda oglašena na oglasnoj ploči, objasnila nam je dio postupaka ove složene optužnice predsjednica optužnog vijeća sutkinja Dijana Grancarić.

Sada još predstoji određivanje suca koji će voditi ovaj postupak i zakazivanje prve rasprave. A u međuvremenu je, kao što smo već pisali, Nauta Lamjana službeno izašla iz stečaja, a Jupiter Adrija, odnosno iO Adrija ponovno upisana kao jedini osnivač tvrtke. Već je trebala biti izvršena i primopredaja između zadnjeg stečajnog upravitelja Damira Šebetića i nove uprave koja je imenovana od strane iO Adrije, no ta promjena još službeno nije registrirana.


Reci što misliš!