Crna Kronika

Traži se procjena psihičkog zdravlja

Početak suđenja protiv Breivika zakazano za travanj

Početak suđenja protiv Breivika zakazano za travanj

Sutkinja prije toga želi još jednu procjenu njegovog psihičkog zdravlja

Norveški sud danas je naredio provođenje nove psihijatrijske procjene nad masovnim ubojicom Andersom Breivikom, nakon što je po svršetku prve procjene proglašen neuračunljivim, piše agencija AP.

Sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen na saslušanju održanom u Oslu je rekla kako je nova procjena potrebna zbog učestalih kritika na račun rezultata prve procjene, čiji su nalazi uputili kako bi Breivik umjesto služenja zatvorske kazne trebao biti zaprimljen u psihijatrijsku ustanovu.

Za novu procjenu određena su dva norveška psihijatra, Agnar Aspaas i Terje Toerrise.

Breivik, koji je priznao krivnju za bombaški napad i ubilački pohod u kojem je ubio 77, uglavnom mlađih osoba. Negira optužbe za počinjen zločin i tvrdi da je zapovjednik pokreta otpora čiji je cilj svrgnuti europske vlade koje bi zamijenio s patriotskim režimima koji bi deportirali muslimanske useljenike.

Istražitelji nisu našli nikakve dokaze o postojanju takvog pokreta, i pretpostavlja se kako je Breivik napade isplanirao i izveo potpuno sam.

Nakon njegove prve procjene, psihijatri su odlučili kako je 32-godišnji ubojica bio psihotičan za vrijeme napada, a kada bi se takva dijagnoza potvrdila Breivika se zbog nje ne bi moglo osuditi i zatvoriti za najgori masakra u norveškoj mirnodopskoj prošlosti.

Zaključak o njegovoj psihičkoj bolesti mnoge je kritičare naveo da postave pitanje je li teško psihički bolesna osoba sposobna pomno isplanirati i izvesti takav napad.

U slučaju da nova procjena bude oprečna prvoj, oba bi izvještaj bila uzeta u obzir prilikom početka suđenja zakazanog u travnju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.