Crna Kronika

Breivik će sudnicu koristiti za širenje ekstremizma

Breivik: Trebao bih dobiti "orden časti"

Breivik: Trebao bih dobiti

Norveški desničarski ekstremist Anders Behring Breivik je danas na sudu kazao kako bi trebao dobiti "orden časti" za ubojstvo 77 ljudi te zatražio da ga se pusti iz pritvora.

Danas se održalo posljednje ročište o pritvoru prije početka suđenja Breiviku u travnju. Ubojica je kazao kako nje njegov bombaški i oružani napad 22. srpnja prošle godine bio usmjeren protiv "izdajica" koji podržavaju imigraciju kako bi promovirali "islamsku kolonizaciju Norveške".

Kao i na ranijim ročištima, i ovaj puta je Breivik priznao da je postavio bombu izvan zgrade parlamenta u Oslu te pucao po mladeži Laburističke stranke na otoku Utoya. No, odbacio je kaznenu odgovornost za ta ubojstva kao i nadležnost suda, piše AP. Oko stotinu preživjelih i obitelji žrtava ostalo je u čudu kada je ubojica tražio puštanje iz pritvora i vojnu medalju časti za najsmrtonosniji napad u mirnodopskoj povijesti države.

Sudac Wenche Gjelsten mu je, naravno, produžio pritvor do početka suđenja 16. travnja. Breivik za svoj stravičan zločin može dobiti samo 21 godinu zatvora, a ukoliko se utvrdi da je bio neuračunljiv, kaznu će izdržati u psihijatrijskoj klinici. Mnogi preživjeli su zabrinut da će Breivik sudnicu koristiti za širenje svojih ekstremističkih stavova.

Ubojica tvrdi da je zapovjednik u militantnoj organizaciji čiji cilj je zbaciti europske vlade i zamijeniti ih "patriotskim" režimima koji će deportirati muslimanske imigrante. Policija nije pronašla dokaze da iza Breivika stoji neka organizacija te se vjeruje kako je napade izveo sam.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.