Crna Kronika

Huliganski ispadi

Huligani ugrozili odnose između Srba i Hrvata u Hrvatskoj

Huligani ugrozili odnose između Srba i Hrvata u Hrvatskoj

Napadi na hrvatske navijače i demoliranje automobila s hrvatskim oznakama u Srbiji nanijeli su ozbiljnu štetu normalizaciji odnosa između Srba i Hrvata u Hrvatskoj, izjavio je dužnosnik SDSS-a i bivši potpredsjednik bivše hrvatske vlade Slobodan Uzelac za novosadski Dnevnik, piše Večernji list.

'Sasvim je jasno da takvi incidenti ozbiljno štete normalizaciji odnosa između Hrvata i Srba u Hrvatskoj. Još je jasnije da napadi huligana u Srbiji na hrvatske navijače više štete Srbima nego Hrvatima', rekao je Uzelac dodajući da će biti 'jako teško suzbiti huliganstva te vrste, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj'.

'I nakon poduzimanja odgovarajućih policijskih mjera, donošenja pravosudnih presuda prema huliganima, uvijek će ostajati dio njih kojima će manipulirati aktualna politika u obje države. Pri tome, ne radi se samo o vladajućoj politici, nego još češće o oporbi koja pali vatru, a onda vladajuće koalicije proziva da nisu u stanju zavesti red', kazao je Uzelac komentirajući huliganske ispade u Srbiji prema Hrvatima na Europskom rukometnom prvenstvu.

S druge strane, povodom huliganskog napada na stranačku zgradu u Vukovaru, nakon rukometne utakmice između Hrvatske i Srbije na Europskom prvenstvu u Beogradu, priopćenjem se oglasio SDSS, navodeći da to nije prvi put da takvi gosti izazovu brojne incidente i odu, a građanima Vukovara svih nacionalnosti ostave dodatne probleme, piše Jutarnji list.

SDSS je najoštrije osudio čin napada, ali naglašavaju da taj vandalizam osim materijalne štete ima puno veće političke konotacije jer se radi o srpskoj manjini, ali i parlamentarnoj stranci u Hrvatskom saboru te zahtijevaju od nadležnih institucija da što prije nađu odgovorne za napad te da se takva praksa što hitnije prekine.

U SDSS-u smatraju da je javno gledanje utakmice na gradskom trgu možda pridonijelo poticanju ovog huliganizma, dodajući da njihove sumnje potkrepljuje činjenica da je u Vukovar u petak došao velik broj hrvatskih navijača koji nisu mogli ući u Srbiju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.