Sport

zagreb

Janica Kostelić na sudu zbog vrijeđanja huligana iz redova Torcide

Janica Kostelić na sudu zbog vrijeđanja huligana iz redova Torcide
Goran Stanzl/PIXSELL

Na Prekršajnom sudu u Zagrebu danas je svjedočila državna tajnica za šport Janica Kostelić - razlog verbalni napad Torcide na Braču u lipnju ove godine. Inače se proces vodi na sudu u Splitu, ali su svjedokinje iz Zagreba gdje je stoga i održano ročište.

Skandiranje je bilo iznimno ružno, ali kazna je, tvrdili su tada u lipnju mnogi, neočekivano stroga. Sedmorica od dvanaest glasnih Torcidaša završila su u pritvoru.

Nikad prije toga, u novijoj hrvatskoj povijesti, nitko zbog vrijeđanja nije završio u zatvoru. Državna tajnica za šport Janica Kostelić zajedno s dvije svjedokinje, danas je Prekršajnom sudu u Zagrebu iznijela svoje viđenje situacije. Svjedokinje nisu bile pretjerano razgovorljive.

"Dala sam svoj iskaz i drugih komentara nemam. Ne bih željela dalje komentirati. To je sve", kratko je komentirala Janica Kostelić, državna tajnica za šport.

Odvjetnik Branko Šerić zna kako bi počinitelje ovakvih djela trebalo kažnjavati.

"Moj stav za ovakva kaznena djela, lakša kaznena djela, je da je najbolje, najefikasnije udariti po džepu i to najviše boli. To boli kao da naživo zub vadiš."

I odvjetnik Šerić ostao je zatečen pritvaranjem optuženih. Ukoliko se proglase krivima u kaznu će biti uračunato i vrijeme koje su proveli u pritvoru.  

"Upravo zato što su javne i političke osobe su izvrgnuti kritici svake vrste pa čak i vrijeđanju. I prag tolerancije mora biti veći. Upravo zato počinitelj toga prekršaja ili takvog kaznenog djela ne bi trebao odgovarati jer je to uputio prema javnoj osobi", ističe odvjetnik Šerić.

Odvjetnik optuženih mladića, Damir Gruić, tvrdi kako je sud napravio propust jer oni nisu dobili obavijest o ročištu. Nakon što pročitaju što su svjedokinje izjavile odlučiti će, kaže, hoće li tražiti ponovljeno svjedočenje što bi značilo da će i državna tajnica Janica Kostelić još jednom sve morati ispričati sudu.


Reci što misliš!