Crna Kronika

Bila u stanju vegetativne kome

Otac koji je iz samilosti ubio kćer osuđen na godinu dana zatvora

Otac koji je iz samilosti ubio kćer osuđen na godinu dana zatvora
Thinkstockphotos/Ilustracija

Joso Gregurić (57), koji je 8. listopada prošle godine usmrtio svoju kćer Marijanu (23) ubrizgavanjem otopljenih tableta i rezanjem zapešća jer je bila u stanju vegetativne kome, na Županijskom sudu u Sisku osuđen je na dvije godine, piše vecernji.hr

Od toga će prvu godinu zatvora odslužiti, a druga je godina uvjetna uz rok kušnje od tri godine. Kako je obrazložila sutkinja Melita Avedić, pri odmjeravanju kazne primijenjene su povoljnije odredbe novog Kaznenog zakona, koje omogućuju djelomičnu uvjetnu osudu. Ujedno je dodala da je to najniža moguća kazna za djelo koje je počinio.

- Nema sumnje da je Marijana umrla nasilnom smrću. Naše pravosuđe ne poznaje ubojstvo iz samilosti, ali je pri određivanju kazne sudsko vijeće uzelo u obzir i sve olakotne okolnosti, posebno činjenicu da je pri počinjenju djela bio bitno smanjeno ubrojiv - dodala je sutkinja Avedić.

U završnom je govoru županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak napomenuo da je za takvo djelo predviđena minimalna kazna od pet godina zatvora jer je pravo na život iznad svakog drugog prava.

- Čin Jose Gregurića ničim se ne može opravdati jer, čak da je u pitanju i eutanazija, on nije isključio aparate, nego je u ruke uzeo nož. Zbog toga Državno odvjetništvo nikad nije bilo u dilemi o njegovoj krivnji - rekao je Vrdoljak.

Ujedno je dodao da je suđenje pratila negativna medijska kampanja, koja je apelirala za blagu kaznu ili čak oslobođenje okrivljenoga.

Branitelj okrivljenoga Branko Posavčić završnu je riječ počeo šutnjom, kako bi upozorio na složene uvjete u kojima se dogodilo djelo. Posebno je apelirao na dvoje sudaca porotnika da donesu odluku prema svojoj svijesti i savjesti.

- Nekoliko dana prije i poslije događaja trajno je izbrisano iz moga pamćenja. Od prve operacije moje kćeri prije četiri godine, tuga se uvukla u našu obitelj. Svi su se radovali životu, samo je moja kći vegetirala bez nade - posljednji je iskaz osuđenog Gregurića tijekom rasprave.

vecernji.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.