Crna Kronika

Osijek:

"Pala" skupina liječnika, odvjetnika i policajaca, zajedno u nizu prevara

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 52 hrvatska državljana

Podignuta je zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe osiguranja, prijevare, prijevare u pokušaju te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu osiguranja i prijevaru.

Optužnicom se prvookrivljenom odvjetniku iz Vinkovaca stavlja na teret da je, od kolovoza 2015. godine do 10. veljače 2016., na području Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenog odvjetnika iz Vinkovaca, trećeokrivljenog policijskog službenika, pomoćnika načelnika za poslove policije Policijske postaje Ilok, IV. okr. i V. okr. v.d. voditeljicu Odjela za hitan prijem u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, s ciljem da po policama osiguranja od automobilske odgovornosti od osiguravajućih društava bez osnove ishode isplate znatne nepripadne nematerijalne štete za sebe i veliki broj lažnih oštećenika, te time pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit.

Radi realizacije plana, trećeokrivljeni policijski službenik ulazio je u biltene događaja Informacijskog sustava MUP-a RH i potom partneru dojavljivao osobne podatke o sudionicima prometnih nesreća i njihove adrese, te je po potrebi ostale partnere u pothvatu neovlašteno obavještavao o načinu na koji se prometna nesreća dogodila, utvrđenjima policijskih službenika na mjestu događaja i mogućoj krivnji sudionika za kršenje prometnih propisa, za što je od drugookrivljenog redovito primao mjesečne nagrade od 2.000,00 do 4.000,00 kuna.

Nakon toga je četverookrivljeni kontaktirao osobe koje su sudjelovale u prometnim nesrećama neistinito se predstavljajući kao zaposlenik odvjetničkog ureda i nudio im odvjetničko zastupanje u postupcima naknada nematerijalne štete, te ih upućivao kako mogu ostvariti naknadu nematerijalne štete i davao im upute da simuliraju bolove u predjelu vrata, glavobolju i postojanje strahova uslijed prometne nesreće, posebno naglašavajući kako se ti bolovi i ozljede medicinski ne mogu osporiti.

Potom je lažne oštećenike upućivao u Odjel za hitan prijem u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci kod sudionice pothvata koja tamo radi, a s kojom je prvookrivljeni prethodno dogovorio njihov hitan prijem, a nakon toga i nepotrebno liječenje i terapeutske postupke kako bi se prikupljanjem neistinite medicinske dokumentacije ostvarila čim veća neosnovana naknada nematerijalne štete i privid stvarnih ozljeda i strahova kod lažnih oštećenika. Za svoju ulogu u tako dogovorenom postupanju  IV. okr. je od I. okr. primio 500,00 kuna po lažnom oštećeniku.

Sukladno dogovoru s prvookrivljenim., osumnjičena liječnica je pregledavala lažne oštećenike, sastavljala neistinite dijagnoze, neistinito predočavala da im je potrebno daljnje liječenje i terapeutski postupci te je obavljala daljnje nepotrebne preglede s ciljem da nepotrebno liječenje traje što dulje te da se time postigne što veća neosnovana naknada nematerijalne štete, za što je od organizatora i prvookrivljenog primila dogovorenu novčanu nagradu. Potom je IV. okr. lažne oštećenike upućivao da potpišu punomoći za zastupanje, te su I. i II. okr., po dovršetku tobožnjeg liječenja, u ime okrivljenih lažnih oštećenika osiguravajućim društvima podnosili zahtjeve za naknadu nematerijalne štete, svoje troškovnike i neistinitu medicinsku dokumentaciju.

Sukladno dogovoru i planu udruženja 43 okrivljenih lažnih oštećenika je, prema uputama I., IV. okr. i ostalih okrivljenika, obavilo nepotrebna liječenja, preglede i terapeutske postupke. Nakon toga su I. i II. okr. u ime 30 okrivljenih lažnih oštećenika osiguravajućim društvima podnijeli zahtjeve za naknadu nematerijalne štete i zahtjeve za nadoknadu odvjetničkih troškova od kojih su osiguravajuća društva, na temelju podnesenih zahtjeva 10 okrivljenih lažnih oštećenika, isplatila naknadu nematerijalne štete i neistinite odvjetničke troškove.

U navedenom razdoblju I. i II. okr. su podnijeli zahtjeve za naknadu nematerijalne štete od 308.000,00 kuna i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška od 35.750,00 kuna, na temelju kojih zahtjeva su osiguravajuća društva na ime naknade nematerijalne štete isplatila 54.915,00 kuna i 13.750,00 kuna na ime odvjetničkih troškova. Na opisani način prvookrivljeni i drugookrivljeni pribavili su nepripadnu imovinsku korist od ukupno 38.141,50 kuna, VI. i VII. okr. od po 4.590,00 kuna, XIV. okr. od 5.503,50 kuna, XXII. i XXIII. od po 5.220,00 kuna i XXIV. od 5.400,00 kuna, dok su osiguravajuća društva oštećena za 68.665,00 kuna.


Reci što misliš!