Crna Kronika

Otrovani monoksidom

Zaustavljeno teretno vozilo puno migranata u teškom stanju

Zaustavljeno teretno vozilo puno migranata u teškom stanju
Igor Soban/PIXSELL

U redovitom nadzoru prometa na autocesti A3 kod Novske prometna policija je u subotu navečer zaustavila teretno vozilo stranih registracijskih oznaka u kojem je bilo pedesetak osoba, od kojih su neke u vrlo lošem zdravstvenom stanju

Policija je odmah pozvala ekipe hitne medicinske pomoći iz Siska i Nove Gradiške. Svi koji su zatražili medicinsku pomoć prevezeni su u najbliže bolnice u Sisku i Novoj Gradiški.

Počela je i policijska obrada vozača i putnika, koji su, pretpostavlja se, ilegalno prešli preko državne granice. Iako još nije službeno priopćeno, najvjerojatnije je riječ o migrantima iz arapskih zemalja.

Timovi hitne medicinske pomoći zbrinuli su u više bolnica 42 muškarca - 11 u bolnici u Sisku, 17 u Novoj Gradiški, osam u Zagrebu te po tri u Slavonskom Brodu i Pakracu, rekla je Hini ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević.

Putnici su se nagutali ugljičnog monoksida, otrovnog plina bez boje, mirisa i okusa zbog čega su zapali u loše zdravstveno stanje, dok su neki izgubili i svijest. Bili su ozbiljno ugroženi ali su se počeli oporavljati kad su izašli na zrak, kazala je Grba Buljević. Pacijenti su prema njezinim riječima izvan životne opasnosti, ali će trebati vrijeme da se oporave.

U bolnicu u Novoj Gradišci primljeno je 17 pacijenta. Uglavnom se radi o intoksiciranim i pothlađenim pacijentima. Intoksicirani su s ugljičnim monoksidom. Digli smo sve naše raspoložive liječnike i svi pacijenti su zbrinuti. Četvero je teže intoksiciranih koji su u jedinici intenzivnog liječenja, a ostale smo zbrinuli po našim odjelima, izjavio je predstojnik novogradiške bolnice Josip Koločaj.

Iz sisačke opće bolnice potvrdili su neslužbeno da su primljena petorica muškaraca koja nisu teže ozlijeđena, ali sumnja se na trovanje ugljičnim monoksidom.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti