Biznis

turizam

Veliki su problemi s infrastrukturom zbog nagle apartmanizacije obale

Veliki su problemi s infrastrukturom zbog nagle apartmanizacije obale
Grgo Jelavic/PIXSELL

Zbog nagle apartmanizacije hrvatske obale, iz godine u godinu sve je veći pritisak na infrastrukturu, posebice u manjim turističkim mjestima. Stoga se sve češće europski novac troši na komunalne projekte, no apartmanske zgrade niču mnogo brže nego što se uređuju ceste, plaže ili obnavlja elektro i vodoopskrbna mreža...

U Vodicama se godinama prati potrošnja električne energije, vode i količina otpada, a ljeti je pritisak na infrastrukturu i do pet puta veći. Direktorica Turističke zajednice Vodice, Anita Franin Pečarica, istaknula je za HRT da se na temelju mjerenja mogu postaviti limiti za daljnje širenje te pratiti koliko ima prostora za razvoj.

Tijekom sezone u Vodicama se dnevno troši više od 15 tisuća kubika vode, pa se europski novac ulaže u projekte vodoopskrbe i odvodnje. Priželjkuju to, nakon Šibenika, i tamošnja okolna turistička mjesta.

Predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica, Tomislav Banovac, smatra da bi se time riješili brojni infrastrukturni problemi, uključujući opskrbu strujom koja je ljeti problematična.

Mještani upozoravaju da zbog naglog povećanja broja apartmanskih zgrada pati komunalna infrastruktura. Špiro Šumera iz Žaborića naglašava da nedostaje asfalta, rasvjete i klupa, što nije zadovoljavajuće za razinu turizma koju žele postići.

Klara Čače iz Brodarice dodaje da turisti i mještani ne vide ulaganja, iako se novac ulaže u gradnju.

Gradska uprava Šibenika ističe da komunalni doprinos od novogradnji nije dovoljan za velike infrastrukturne projekte, koji zahtijevaju vrijeme i novac. Gradonačelnik Željko Burić naglašava potrebu za strožim inspekcijama gradnje i izmjenama prostornih planova kako bi se ograničila gradnja na šibenskoj rivijeri.

- Prostor mora imati smisao i sadržaj, a ne biti pretrpan građevinama koje su većinu godine prazne - zaključuje Burić.

No, takvo spašavanje prostora treba maksimalno ubrzati budući da strašno puno vremena protekne od planiranja do primjene onoga što je u planovima.


Reci što misliš!