Biznis

marina kaštela

16. CROATIA NAUTIC SHOW: Trećeg dana sajma snažno uz promociju turizma i svjetski poznata plovila

16. CROATIA NAUTIC SHOW: Trećeg dana sajma snažno uz promociju turizma i svjetski poznata plovila

Osim promocije nautičkih i turističkih proizvoda sajam je bio prilika za održavanje stručnih skupova

Nautika po mjeri čovjeka u centru je sajamske manifestacije Croatia Nautic Show-a koja je i ove godine okupila brojna poznata imena iz segmenta nautike i turizma.

Trećeg dana sajma, koji Marinu Kaštela predstavlja kao centar nautičkog Jadrana, u fokusu je promocija turizma posebnih interesa te će posjetitelji i danas (subota) moći besplatno uživati u bogatoj ponudi nautičkih i turističkih proizvoda, ali i u sportskim natjecanjima i ribarskoj tradiciji.

Osim promocije nautičkih i turističkih proizvoda sajam je bio prilika za održavanje stručnih skupova, među kojima i dionika male brodogradnje i metaloprerađivačke industrije čiji se proizvodi plasiraju širom svijeta. Istaknuli su svoje probleme koji se tiču nedostatka radne snage, ali i nedostatka prostora za proizvodnju u čemu im je potrebna podrška lokalne i regionalne samouprave kako bi se održalo njihovo poslovanje koje je u 2022. godini dosezalo prihod od 100 milijuna eura.

Panel je održan uz sudjelovanje: Marije Smodlake predstavnice metaloprerađivačke industrije, ujedno i komercijalne direktorice Marina d.o.o. Klis, te Igora Marasovića operativnog direktora tvrtke Rand Shipyard iz Sućurca koji se bave proizvodnjom brodova, čamaca i plovila za razonodu, Hrvoja Pupačića direktora nabave tvrtke Adria Winch d.o.o. koja se bavi proizvodnjom palubnih strojeva i Kristijana Matijevića iz tvrtke Pakleni otoci koja se bavi proizvodnjom radnih brodova.

Nezaobilazna tema stručnih panela bila je i razvoj nautičkog turizma, obzirom kako smo vodeća svjetska charter flota, kojeg je, kako je rečeno, potrebno podići na jednu veću razinu, prvenstveno misleći na kvalitetu ponude samog turističkog mjesta, ali i posade koja je vrlo važan segment sigurnosti gostiju. Rečeno je i kako skiperi i hostese trebaju biti prepoznati na tržištu i vrijednost koju donose klijentima, jer stvaraju doživljaj na moru te je naglašena zaštita Jadranskog mora.

Sudionici panela bili su: Nikola Petričević u ime Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, Svemir Kalinić iz Generali osiguranja, Željko Martinčić predstavnik charter tvrtke BavAdria i Vicko Ozretić predsjednik Udruge hrvatskih skipera i članova posade jahti.

Na sajmu je označen i povijesni trenutak u nautičkom svijetu. Predstavljen je prvi ženski jahtaški klub o kojem je govorila Josipa Filipović predsjednica Udruge za promociju turizma "HUB TOUR CROATIA" - Hrvatska Tourism.

Kako je kazala, klub je to koji nudi obilje mogućnosti bez obzira na to jeste li strastvena jedriličarka ili tek otkrivate ljepote nautičkog stila života, od uzbudljivih tečajeva jedrenja i skiperskih obuka, do opuštajućih wellness programa i putovanja. 

U sklopu ovogodišnjeg bogatog programa nije izostao i međugeneracijski prijenos znanja i vještina koji je organiziran kroz radionicu i prezentaciju radio – upravljanih jedrilica „Roditelji biraju brodove, mi ih gradimo i jedrimo" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Split, Udruge " Meštri od tehnike", Jedriličarskog kluba Zenta i Hrvatskog jedriličarskog saveza. Voditelj edukacije za djecu o morskim vještinama bio je trener i jedriličar JK Zente Bruno Marević.

Kruna sajamskog programa, koji je dobio i zabavni karakter bio je koncert Harija Rončevića u dvorani Pergola koji je bio rezerviran za opuštanje i druženje kako bi u treći dan ovog jedinstvenog sajma nautike krenuli još snažnije.

U fokusu današnjih, subotnjih događanja bit će sportska natjecanja, ribarska tradicija, paneli o regatama te predstavljanje radio-upravljanih jedrilica za djecu „Zlatni joystick”.

12:00 do 13:30 sati  BIG GAME sportska natjecanja u funkciji promocije turizma posebnih interesa i razvoja ekonomije doživljaja, dvorana Pergola

„Prvaci svijeta iz Kaštela – Svjetsko zlato u big game fishingu!” -  PSD Giričić, Kaštel Gomilica

„Ribarska tradicija Komižom zvana” Sportsko ribolovni klub Komiža

 „Novi pothvat peljeških vinara i ribara” Pomorska športska udruga Peliška jedra

13:30 sati - Ronjenje promocija „Prvi u obrani domovine, prvi u zaštiti okoliša”
Veterani Hrvatske ratne mornarice - ronilački klub

16:00 do 19:00 sati – JEDRENJE I JEDRILIČARSKE REGATE

16:00 „Zlatni joystick” predstavljanje radio-upravljanih jedrilica, kao i regata modela, u organizaciji JK Zenta, HJS, ZTK, "Meštri od tehnike" i Zvonka Jelačića, trostrukog svjetskog prvaka

17:00 JK Labud ,  „Stoljeće trofeja”

17:30 Panel  o regatama „ HRVATSKE PUČKE REGATE ”- Promotori međugeneracijskog prijenosa znanja i vještina jedrenja kao sporta i načina života

Predstavnici organizatora Mrdujske regate (JK Labud), zadarske Koke (JK Uskok), Južnodalmatinske (JK Peliška jedra i JK Orsan).


Reci što misliš!