Biznis

održivi urbani razvoj

ITU ZADAR 2030. obilježila nova omotnica od 43 milijuna vrijednog investicijskog ciklusa

ITU ZADAR 2030. obilježila nova omotnica od 43 milijuna vrijednog investicijskog ciklusa
Grad Zadar

Na čvrstim temeljima i ostvarenim rezultatima prve ITU omotnice, Zadar je danas sa svojim urbanim područjem, konferencijom 'ITU ZADAR' obilježio početak novog 43 milijuna eura vrijednog ITU investicijskog ciklusa.

Konferenciji su nazočili ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić , gradonačelnik Zadra Branko Dukić, rektor Sveučilište u Zadru Josip Faričić te brojni drugi uzvanici i sudionici.

Iz nove ITU omotnice financirat će se projekt obnove Trga Sv. Frane u Zadru i
druga faza uređenja kompleksa stare Tehničke škole,
pripremljen je projekt 2. faze ITS-a s nastavkom rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana, modernizacija Autobusnog kolodvora te izgradnja Park&Ride sustava.
Nastavlja se i projekt ZUM širenjem sustava pametnog parkiranja i javnih usluga. Širi se i sustav javnih bicikala na urbano područje s popratnom biciklističkom infrastrukturom.
Posebno je područje razvoja zelene infrastrukture koje uključuje uređenje šume Musapstan, a značajna sredstva iz ove omotnice predviđena su za modernizaciju sportske infrastrukture koja obuhvaćaju projekte:

  • izgradnje olimpijskog bazena i
  • opremanja centra za dijagnostiku sportaša u ŠC Višnjik,
  • ali i rekonstrukciju i izgradnju sportskih kvartovskih i mjesnih igrališta.

"Sve su ovo projekti koje smo pripremali u partnerskom odnosu, ne samo mi jedinice lokalne samouprave koje čine ovo urbano područje, nego i gotovo svi sudionici naših društvenih, znanstvenih i gospodarskih sektora čije smo inicijative i zahtjeve uvažili.
U naslovu ove konferencije istaknuta je 2030. godina.To nije daleka budućnost, mi u nju već ulazimo.

I budimo samouvjereni, odlučni, gledajmo ne samo ove ciljeve koje smo trenutno stavili pred sebe.
Promišljajmo budućnost i budimo spremni za izazove našeg urbanog područja i nakon 2030.

Tada će na ovim mjestima stajati neki od vas mladih, vaši prijatelji, susjedi, znanci. Imamo obvezu ostaviti im zdrave i čvrste temelje. A ova sadašnja integrirana teritorijalna ulaganja u tome će imati nenadoknadivu ulogu." – istaknuo je gradonačelnik.
 


Reci što misliš!