Biznis

VIDAXL.HR

Pravilan raspored vrtne garniture

Pravilan raspored vrtne garniture

Prvo pitanje koje morate postaviti sebi je: “Što ja želim?” Poprilično jednostavno, zar ne? Ako ćete malo bolje promisliti, ovaj poduhvat na koji se spremate nije nimalo bezazlen i jednostavan kao što se čini. Naići ćete na dosta pitanje i problema koji će vam zadavati glavobolju.

Ali, baš zato vam donosimo odgovore koji će vaš naizgled težak zadatak pretvoriti u ugodnu avanturu.

Pri smišljanju plana prostora, točnije, vanjskog dijela kuće, morate razmišljati o namjetaju koji će podnositi sve vremenske prilike, namještaju koji će biti udoban za neometano uživanje u vašem vrtu, te namještaju koji će, prije svega, biti pravilno raspoređen radi estetskog dojma.

Idemo se igrati dizajnera!

Koji vrtni namještaj za koje vremenske prilike?

Otvorite bilo koji online shop i naići ćete na prekrasne vrtne garniture raznih boja, oblika i veličina. Ali, ne možete samo uzeti ono što vam se sviđa, nego morate razmišljati i o materijalu vrtnog namještaja.

Vrtni namještaj od poliratana

Poliratan ćete pronaći na skoro svakoj terasi kafića i postoji vrlo dobar razlog zašto je to tako. Naime, poliratan je veoma zahvalan materijal koji podnosi sve vremenske uvjete – zadržava boju, ne puca i zahtijeva minimalno održavanje.

Za razliku od ratana, ovaj materijal ne puca i ne blijedi. Možemo reći da je namještaj od poliratana pokupio najbolju stranu primarnog materijala – ratana.

Bila kiša ili sunce, ove vrtne garniture podnose sve i veoma su lagane za premještanje. Imajte to na umu sljedeći put kad budete pripremali vrtnu zabavu!

Aluminijski vrtni namještaj

Za razliku od brojnog namještaja od kovanog željeza, koje morate priznati izgleda poprilično impozantno, aluminij je puno zahvalniji materijal za održavanje. Osim što ga je jednostavno očistiti običnom mokrom spužvicom, lagan je i oku primamljiv.

S vrtnim namještajem od aluminija ne morate brinuti o kiši i hrđanju materijala. Jedino o čemu morate brinuti je da li imate dovoljno sjedećih mjesta za sljedeću zabavu.

Vrtni namještaj od tikovine

Jedan od razloga zašto je namještaj od tikovine privlačniji od ostalih vrsta drva (posjetite vidaxl.hr) je što tikovina radi svojeg prirodnog ulja podnosi sve vremenske uvjete. Osim otpornosti na kišu, sunce i velike temperature, njeno prirodno ulje štiti je i od svih štetočina.

Raspored sjedenja i veličina prostora

Prije nego pohrlite u prvu trgovinu i uzmete isključivo nešto što vam se sviđa, razmislite o veličini prostora za vrti namještaj. Na primjer, ako imate mali balkon, stvarno nema smisla da u njega ugurate glomaznu vrtnu garnituru.

Razmišljajte u skladu sa svojim mogućnostima. Na mali balkon ide skromniji vrtni namještaj iz razloga što vam treba mjesta za prolaz, koju ukrasnu biljku ili lampu. Potrudite se da stvorite lijepi ugođaj za odmor sa obitelji i prijateljima.

Ponašajte se prema svom vrtnom prostoru kao prema svakoj drugoj prostoriji u kući.

A ako ste već jedan od sretnika koji ima veliki vrtni prostor, onda slobodno stavite nešto veće kao svoj prostor za sjedenje imajući na umu udaljenost, proctor za kretanje i ukrase.

Stil i boje

Odaberite jedan stil i držite se njega. Da li će to biti namještaj od poliratana sa djevojačkim štihom ili hladnije oštre linije željeza u kombinaciji s drvom? To ovisi samo o vama. Bitno je kad se odlučite za jedan stil, da cijeli prostor bude u istom tonu.

Ne mora to biti dizajnerski namještaj niti njegova cijena mora biti astronomska. Dobar ukus se ne plaća skupo, dovoljna vam je samo mašta i malo dobre volje. 

Što se tiče boja, one su ključan detalj za postizanje ukupnog dojma. Ako želite da vaš prostor bude razigran i vessel, razmišljajte o puno boja i šarenilu.

Ako ipak želite postići umjetnički izgled, pobrinite se da boje garniture ne budu baš tako dobro usklađene sa ostalim detaljima na vašoj terasi ili balkonu.

A za elegantni i klasični stil, birajte neutralne, tople boje poput bež, sive smeđe ili crne.

Eto, naša igra je brzo završila, ali kroz ovaj vodič za novopečene dizajnere ste saznali najbitnije detalje koji će vaš vrtni prostor učiniti ugodnim, izdržljivim i jednostavno prekrasnim.


Reci što misliš!