Biznis

CCI4TOURISM

Zbog pandemije vidljive promjene u turizmu - raste online i potražnja za dodatnim sadržajima

Zbog pandemije vidljive promjene u turizmu - raste online i potražnja za dodatnim sadržajima

U sklopu projekta CCI4TOURISM održano je 10 predavanja i radionica namijenjenih dionicima iz kreativnih i kulturnih industrija u turizmu

Predavanja su obuhvaćala tematike digitalizacije, novih trendova u kulturnom i kreativnom sektoru i turizmu te osvrt na novonastale promjene uzrokovane pandemijom COVID-a 19 u svrhu unapređenja poslovanja i razvijanja novih vještina polaznika. Sudionici su na predavanjima aktivno sudjelovali, izražavali svoja mišljenja i stavove te razmjenjivali svoja iskustva u dosadašnjem radu.

Predavanja su se održavala kroz mjesec rujan i listopad na različitim lokacijama u Zadru, Benkovcu i Biogradu na Moru. Sudionici koji su se odazvali predavanjima dolaze iz različitih sektora kreativnih i kulturnih industrija i turizma, kao što su dizajn i grafički dizajn, fotografija, slikarstvo, odnosi s javnošću i marketing, izrada autohtonih suvenira, hotelijerstvo i ugostiteljstvo te glazba.

Nakon uspješno provedenih predavanja, zaključeno je da je zbog pandemijskih okolnosti došlo do određenih promjena na tržištu rada, odnosno porasla je potreba za razvijanjem novih digitalnih i tzv. mekih vještina. 

"U turizmu su te promjene vidljive kroz rastući broj online rezervacija, sve češćem korištenju online rezervacijskih sustava, beskontaktnom plaćanju te korištenju interneta i društvenih medija prilikom traženja informacija o destinaciji i proizvodima. Današnje turiste više ne zadovoljava isključivo dominantni ljetno-kupališni turizam te raste potražnja za dodatnim sadržajima", kazala je Ivana Dević, zamjenica ravnatelja AGRRA-e i voditeljica projekta.  Dionici kreativnih i kulturnih industrija svojim radom stvaraju novu ponudu i samim time doprinose razvoju specifičnih oblika turizma, a koji su od velikog značaja za produženje turističke sezone.


Reci što misliš!