Biznis

PAUZA.HR

Zadrani su nam otkrili svoju omiljenu Slatku tajnu!

Zadrani su nam otkrili svoju omiljenu Slatku tajnu!

"Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu“, rečenica je koju je izrekao Alfred Hitchcock, jedan od najslavnijih redatelja svih vremena. I zbilja, svatko tko je barem jednom doživio „nestajanje“ sunca u Zadru, potvrdit će ovu tezu.

No, osim ovog, nazvali bismo ga, prirodnog fenomena u kojem Zadrani gotovo svakodnevno mogu uživati, nas je više zanimalo u kojim restoranima i uz koju hranu stanovnici ovog magičnog grada uživaju dok promatraju prirodne ljepote kojima su okruženi. Pauza, najstariji servis za narudžbe hrane, dao nam je odgovor.

Da se slatke poslastice nalaze na gotovo svakom stolu i u svim prigodama, nije nepoznanica. Priznajte, ima li išta bolje nego nakon ručka pojesti komad torte ili kolača koje su pripremile mama ili baka? Naravno da nema, a odgovor na pitanje kako im ove slastice uvijek ispadnu gotovo pa savršene pronalazimo u tajnom sastojku – ljubavi! Upravo se u ovoj najsnažnijoj emociji koja nas spaja krije i tajna Zadranima omiljenog mjesta za deserte – Slatke tajne.

Ako se pitate u čemu je njihova posebnost i zašto im Zadrani toliko vjeruju i preko Pauzinog servisa redovito naručuju, saznali smo odgovor. U njihovoj se ponudi nalazi preko 100 palačinki, od slatkih, slanih do američkih palačinki. No, ono što je možda i najbolje od svega je mogućnost slaganja palačinke prema vlastitim željama! Palačinke s nutellom, raznim preljevima, s malinama, oreo keksima ili uz kuglicu sladoleda.

No, zašto se ograničiti samo na slatko kada postoje i slane? Uz njihove dodatke koji zadovoljavaju kriterije i najvećih gastrokritičara, sasvim nam je jasno zašto domaći i turisti nakon slušanja zvukova Morskih orgulja i nakon Pozdrava suncu, svoj dan završavaju upravo u slatkome tonu i u omiljenoj slastičarnici.

No, da se vratimo u povijest i odgovorimo na pitanje kako su uopće nastale palačinke, a zajedno s njima i ova predivna priča o ljubavi između Zadrana i Slatke tajne. Stari Grci također su bili ljubitelji ovog omiljenog deserta čija je glavna karakteristika – to da se prilagođava raznim kulturama i ukusima.

Dok su one klasične i svima dobro poznate okrugle i s ravnom površinom, postoje razne varijacije, kako u oblicima, tako i u sastojcima i dodacima. No, one klasične vrlo su jednostavne, a opet svima omiljene, napravljene od jaja, brašna i mlijeka i s klasičnim punjenjima – čokoladom ili marmeladom.

Od Slatke tajne saznali smo i povijest imena ove omiljene slastice i kako se smatra da su palačinke, kakve danas poznajemo, nastale u Francuskoj i to pod nazivom “crêpes”. Njihovo putovanje prema nama nastavilo se preko Rumunjske i Mađarske gdje su se zvale “placinta”, odnosno, “palacsinta”, a konačni naziv “palatschinke” dobile su u Austriji. U to je vrijeme u Beču bilo kulinarsko središte u kojem su se okupljali doseljenici iz Rusije, Češke, Slovačke, Poljske i Hrvatske.

Doseljenici su donosili recepte iz svojih domovina pri čemu je austrijska kuhinja izdvajala samo one najbolje. Iz tog prilično dugog putovanja nastale su one – palačinke kakve danas obožavamo. Iako ih jedu i odrasli, vjerujemo kako su one prije svega simbol sjećanja na djetinjstvo i na neke od najljepših trenutaka koje Zadrani proživljavaju svaki put kada se počaste u Slatkoj tajni.

Svoju omiljenu palačinku naručite preko aplikacije Pauza, a svakodnevne promo ponude pratite na Pauzinim Facebook i  Instagram stranicama.


Reci što misliš!