Biznis

podsjećamo

Krenuli inspekcijski nadzori turističkog poslovanja

Krenuli inspekcijski nadzori turističkog poslovanja
Bojan Bogdanić

Krenuli inspekcijski nadzori turističkog poslovanja, kao i djelovanje komunalnih redara jedinica lokalne samouprave. Rješenje je prijava gostiju na sustav eVisitor

Sveobuhvatnim djelovanjem inspekcijskih nadzora turističkog poslovanja, dodatno usklađenih s terenskim djelovanjem komunalnih redara jedinica lokalne samouprave, kao i obavezom prijave boravka za sve koji na destinaciji nemaju prebivalište – još će se jednom nastojati suzbiti siva ekonomija i poslovanje na crno u turizmu te zaštititi sve one iznajmljivače koji ispunjavaju svoje zakonske obaveze. Zahvaljujući sustavu eVisitor – koji je najbrži način za prijavljivanje gostiju od svega dosad – cijela je priča oko prijavljivanja poslovanja u turizmu još jednostavnija, ali za „ljubitelje“ sive ekonomiju znatno dramatičnija.

Evo zašto: člankom 21. stavkom 1. Zakona o boravišnoj pristojbi neprijavljivanje gostiju tretira se kao ozbiljan prekršaj za koji su predviđene visoke novčane i druge zakonom propisane kazne. Na primjer, neprijavljivanje gostiju može iznajmljivače na crno koštati 10 tisuća kuna uz dodatno pečatiranje objekta i gubitak prava na poslovanje, ili najmanje 2.500 do 30.000 kuna, a u slučajevima neizvršavanja izvršnog rješenja turističkog inspektora čak i do 100.000 kuna.

Pored inspekcijskih nadzora turističkih inspektora, kojih je tijekom prošle godine bilo više od 10 tisuća s višemilijunskim kaznama za iznajmljivače na crno, nadzor nad radom iznajmljivača terenski će vršiti i komunalni redari.

Kako je zakonito poslovanje i uvođenje potpunog reda u rad iznajmljivača u interesu svih koji je bave turizmom, uspostavlja se i video nadzor kako bi svi ispunili osnovni cilj – uvođenje reda i zaštita svih koji zakonski posluju te podizanje apartmanske usluge na viši nivo. 

Na pitanje tko se sve mora prijaviti, odgovor je zapravo vrlo jednostavan: svi koji nemaju prebivalište  – bez obzira borave li u nekomercijalnim objektima (kod domaćina ili u vikend kući), ili borave u komercijalnim objektima (apartmanima, vilama, hotelima, kampovima itd).

Sustav eVisitora osigurava jednostavnost i praktičnost: nema čekanja u redu, nema gužvi za prijavu ili gubljenja vremena. Goste u apartmanu, obiteljskom hotelu ili nekom drugom turističkom objektu, na taj način svi mogu jednostavno prijaviti, i to iz vlastitog doma i sa svog računala u svega nekoliko minuta. 

Informacijski sustav eVisitor ne olakšava rad samo iznajmljivačima; sve podatke čuva u sustavu koji Ministarstvu turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici i svim drugim turističkim ustanovama i institucijama, kao i jedinicama lokalne samouprave i menadžment kompanijama, a osigurava lakše, pouzdanije i preciznije upravljanje destinacijom.

eVisitor je moderni turistički informativni sustav koji govori otkud dolaze gosti, u kojim su smještajnim objektima prethodno odsjedali, koje su dobi i spola, ali i brojne druge podatke koji su važni za planiranje marketinga objekta i destinacije, kao i ukupnog poslovanja.


Reci što misliš!