Biznis

raste porez

Skuplji online shopping: Unutar EU-a poskupljuje kupovina za male pakete

Skuplji online shopping: Unutar EU-a poskupljuje kupovina za male pakete
Thinkstockphotos

Europska unija iduće godine planira ukinuti oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost za pakete male vrijednosti (do 22 eura, odnosno oko 160 kuna) kupljene izvan njenih granica.

Dio je to porezne reforme koja bi trebala biti dovršena do 2012. godine i u proračune država članica donijeti oko milijardu eura više nego dosad, a e-trgovcima oko pet milijardi eura uštede. 
 
Iznos nije mali - prihodi hrvatskog proračuna za ovu godinu trebali bi biti nešto veći od 17 milijardi eura - ali niti naročito veliki uzme li se u obzir kako je vrijednost e-trgovine u Uniji procijenjena na više od 600 milijardi eura.

Hrvatska, kao članica Unije, morat će također provesti tu odluku. Što to konkretno znači za vas? Pa, ako ste među razmjerno malim brojem ljudi koji kod nas redovno ili često nešto naručuju iz Kine i drugih zemalja, očekujte poskupljenje za bar 25 posto, koliko kod nas iznosi stopa PDV-a (bar dok premijer Andrej Plenković ne ispuni obećanje i smanji ju).

Moguće značajno povećanje cijena

Tako će proizvodi koji su koštali 100 kuna koštati barem 125, a za one koji su koštali 160 morat ćete izdvojiti 200 kn. 

Kažemo 'barem' zato što treba pričekati ne bi li vidjeli ne samo kako će to biti regulirano kod nas (hoće li, recimo, ostati na snazi oslobođenje od plaćanja carina za dobra male vrijednosti), već i kakva će praksa biti. Samo naplaćivanje carine moglo bi poskupiti te proizvode minimalno za dodatnih 60 kuna, što bi cijenu proizvoda iz navedenih primjera sa sto diglo na blizu dvjesto, odnosno 260 kn. 

Kako neslužbeno doznajemo, veliki domaći e-trgovci ne očekuju kako će najavljene mjere imati značajnijih posljedica na domaće tržište jer pogoditi razmjerno mali broj kupaca koji ostvaruju razmjerno niske razine prometa, prenosi tportal.

No, nadaju se kako je to početak sređivanja stanja na tržištu koje će rezultirati istim pravima i obvezama za sve sudionike te u konačnici dovesti do razine uređenosti kakva je prisutna u državama zapadne Europe poput Njemačke. To bi trebalo obuhvatiti i ujednačivanje prakse pri carinjenju robe, između ostalog. 


Reci što misliš!