cprijestolnica gastronomije
Slow Food Dubrovnik predstavlja Hrvatsku na međunarodnom kongresu u Kini
Sedmi međunarodni kongres Slow Food pokreta održat će se od 29. rujna do 1. listopada 2017. u kineskom gradu Chengduu, prijestolnici gastronomije najmnogoljudnije zemlje na svijetu.
Na sedmom kongresu Slow Fooda definirat će se novi smjer politika pokreta, novi oblici financiranja i organiziranja na međunarodnoj te posljedično i na nacionalnim, regionalnim i lokalnim razinama.
Sveukupno 400 delegata iz 90 zemalja imat će pravo glasa, a Hrvatsku će predstavljati voditelj dubrovačkog konvivija Ivo Kara-Pešić, koji će osim na kongresu sudjelovati i na sastancima novosnovane fondacije Slow Food Balkan.
Zašto Kina?
Danas je otprilike svaki peti stanovnik planeta Kinez, a Kina se suočava s rezultatima petnaestogodišnjeg blistavog gospodarskog rasta. Ako je s jedne strane to pomoglo širokim masama stanovništva izaći iz siromaštva, s druge strane je osiromašilo nasljeđe tradicionalnih obrta, hrane i poljoprivrede te zemlje, potaknulo munjevitu urbanizaciju i brutalno iskorištavanje prirodnih resursa.
Zbog svoje ogromne važnosti na svjetskoj pozornici Kina ne može ostati ravnodušna na domaću i međunarodnu situaciju kojoj je potrebna radikalna promjena smjera. Zahvaljujući iskustvu prehrambenih zajednica širom svijeta koje čuvaju otpornost lokalnih područja i traže pravičan, harmoničan način života,u Slow Food-u žele dati skroman doprinos u iznalaženju mogućih smjerova koje će se slijediti.
- To je razlog zašto u Chengduu moramo govoriti o klimi, bioraznolikosti i novom gospodarstvu te predstaviti naše najplemenitije i najambicioznije projekte kako bismo pronašli ispravna rješenja za prava mjesta u pravo vrijeme.
Hrana je ono što nam dozvoljava da živimo i susrećemo jedni druge – ona je naš identitet i naš prozor u svijet.
Chengdu mora biti odskočna daska za učinkovite odgovore na kontradikcije kojih smo danas svjedoci, za iznalaženje organizacijske dimenzije koja uključuje raznolikosti naših zajednica: od convivia do Terra Madre zajednica, od autohtonog stanovništva do spontanih skupina, od mladih do različitih udruga. Kongres je mjesto na kojem ćemo definirati naše stavove, osmisliti naše alternative i horizont naših aktivnosti kako bismo odredili alternativni put naprijed, poručuju iz Slow fooda.
Vezane vijesti
-
Ovog petka, na Silvestrovo, na Trgu 5 bunara, uz višegodisnji najbolji burger adventa Blackie, adventska kućica Picnic Winter House, priprema vrhunski skradinski rižot čije kuhanje traje i do 12 sati.
-
„Može li Zadar postati gastro grad?“. Odgovor na ovo pitanje prošlog su tjedna ponudili doc. dr. sc. Silvija Šiljeg i mag. geogr. Lovre Panđa s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, koji su u okviru obilježavanja Dana Grada Zadra u Gradskoj knjižnici Zadar prezentirali istraživanje studenata Odjela za geografiju, provedenog u okviru kolegija „Modeliranje prostornih podataka“.
-
U predivnom ambijentu Maškovića Han danas je predstavljen projekt MADE IN-LAND koji okuplja ukupno devet partnera iz Jadranskih regija Hrvatske i Italije.
-
U subotu, 23. lipnja održat će se nova gastronomska priča pod nazivom "S okusom mora i zrnom soli " u 19:30 sati na Pakoškoj rivi.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!