Biznis

cprijestolnica gastronomije

Slow Food Dubrovnik predstavlja Hrvatsku na međunarodnom kongresu u Kini

Slow Food Dubrovnik predstavlja Hrvatsku na međunarodnom kongresu u Kini

Sedmi međunarodni kongres Slow Food pokreta održat će se od 29. rujna do 1. listopada 2017. u kineskom gradu Chengduu, prijestolnici gastronomije najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Na sedmom kongresu Slow Fooda definirat će se novi smjer politika pokreta, novi oblici financiranja i organiziranja na međunarodnoj te posljedično i na  nacionalnim, regionalnim i lokalnim razinama.

Sveukupno 400 delegata iz 90 zemalja imat će pravo glasa, a Hrvatsku će predstavljati voditelj dubrovačkog konvivija Ivo Kara-Pešić, koji će osim na kongresu sudjelovati i na sastancima novosnovane fondacije Slow Food Balkan.

Zašto Kina?

Danas je otprilike svaki peti stanovnik planeta Kinez, a Kina se suočava s rezultatima petnaestogodišnjeg blistavog gospodarskog rasta. Ako je s jedne strane to pomoglo širokim masama stanovništva izaći iz siromaštva, s druge strane je osiromašilo nasljeđe tradicionalnih obrta, hrane i poljoprivrede te zemlje, potaknulo munjevitu urbanizaciju i brutalno iskorištavanje prirodnih resursa. 

Zbog svoje ogromne važnosti na svjetskoj pozornici Kina ne može ostati ravnodušna na domaću i međunarodnu situaciju kojoj je potrebna radikalna promjena smjera. Zahvaljujući iskustvu prehrambenih zajednica širom svijeta koje čuvaju otpornost lokalnih područja i traže pravičan, harmoničan način života,u Slow Food-u žele dati skroman doprinos u iznalaženju mogućih smjerova koje će se slijediti.

- To je razlog zašto u Chengduu moramo govoriti o klimi, bioraznolikosti i novom gospodarstvu te predstaviti naše najplemenitije i najambicioznije projekte kako bismo pronašli ispravna rješenja za prava mjesta u pravo vrijeme.

Hrana je ono što nam dozvoljava da živimo i susrećemo jedni druge – ona je naš identitet i naš prozor u svijet.

Chengdu mora biti odskočna daska za učinkovite odgovore na kontradikcije kojih smo danas svjedoci, za iznalaženje organizacijske dimenzije koja uključuje raznolikosti naših zajednica: od convivia do Terra Madre zajednica, od autohtonog stanovništva do spontanih skupina, od mladih do različitih udruga. Kongres je mjesto na kojem ćemo definirati naše stavove, osmisliti naše alternative i horizont naših aktivnosti kako bismo odredili alternativni put naprijed, poručuju iz Slow fooda.


Reci što misliš!