veliki poslovni zamah
Podravka će u tvornici Kalnik preraditi više od 4 tisuće tona domaće paprike za proizvodnju ajvara
U Podravkinoj tvornici za preradu povrća i proizvodnju kondimenata trenutno je u punom zamahu proizvodnja ajvara, najpopularnijeg Podravkinog proizvoda iz kategorije prerađevina povrća koji iz godine u godinu povećava svoju prodaju i zastupljenost na raznim tržištima diljem svijeta
U 2017. godini za proizvodnju ajvara ugovoren je otkup više od 4 tisuće tona paprike od domaćih kooperanta, odnosno 73 posto ukupnih potreba Podravke. Već 2018. godine plan je podići udio domaće sirovine na 95 posto, a uskoro i ukupnu proizvodnju ajvara u potpunosti realizirati od domaće paprike, priopćili su iz kompanije.
Ove godine obilježava se 50 godina otkako je Kalnik pod okriljem Podravke, a danas je jedan od vodećih domaćih prerađivača povrća i proizvođača kondimenata. Tvornica Kalnik Varaždin započela je s radom 1946. godine, s tada malim pogonom za preradu povrća. 1967. godine Kalnik ulazi u sustav Podravke te tada započinje snažan razvoj i investicije u proizvodnju, nove linije, što je rezultiralo povećanjem proizvodnje i kontinuiranim uvođenjem novih proizvoda.
U tvornici Kalnik danas se prerađuje i proizvodi veći dio povrtnog asortimana: paprika, mahuna, mrkva, grah, slanutak, cikla i krastavci. Uz povrće, proizvode se i kondimenti: ajvar, razni povrtni umaci, te pinđur, relish, senf i hren. Nakon nedavne modernizacije proizvodne linije tvornica ostvaruje rast u gotovo svim prerađenim kategorijama.
Dnevno se u tvornici prerađuje između 110 i 130 tona sirovina, a ove je godine planirana proizvodnja od 13.800 tona.
"Ponosni smo što Podravka za potrebe proizvodnje u Tvornici Kalnik Varaždin prije svega surađuje s domaćim OPG-ovima te malim domaćinstvima koje organizacijski pokrivaju organizatori proizvodnje. Grašak je iz vlastite proizvodnje, ciklu osim iz vlastite proizvodnje osiguravaju i proizvođači iz okolice Varaždina, a ostale sirovine nabavljaju se uglavnom iz sjeverozapadne te istočne Hrvatske. Tvornica Kalnik pravi je primjer na koji način Podravka podupire domaću poljoprivrednu proizvodnju, kao temelj za dugoročnu opstojnost hrvatske proizvodnje i izgradnju konkurentskih prednosti", izjavila je Slavica Kolesar, direktorica Podravkine tvornice Kalnik u Varaždinu.
Podravka i Slavonka - Podravkine vlastite sorte paprike
S ciljem osiguranja potpune sljedivosti u proizvodnji, prije desetak godina kreirane su dvije vlastite sorte paprike namijenjene preradi u ajvar, Podravka i Slavonka.
"Podravka i Slavonka su prve, i za sada još uvijek jedine hrvatske sorte povrća s međunarodnim DUS (Distinguish, Uniformity, Stability) certifikatom upisane u Zajednički katalog sorti Europske unije. Vlastito proizvedenim njihovim certificiranim sjemenom zasnovana je gotovo sva domaća proizvodnja namijenjena preradi u tvornici Kalnik u Varaždinu. Za sortu paprike Podravka, prošle smo godine dobili prestižno priznanje Hrvatskog agronomskog društva "Zlatno sjeme" za najrašireniju domaću sortu povrća u Republici Hrvatskoj. Sorte se odlikuju visokim prinosom i dobrom prilagodljivošću lokalnim proizvodnim uvjetima pa su široko prihvaćene u proizvodnji, a kvalitetom plodova nadmašuju slične strane sorte", izjavio je dr. Zdravko Matotan, direktor službe Razvoj poljoprivrede.
Oplemenjivačko selekcijski rad na razvoju novih sorti crvene rog paprike namijenjene preradi u ajvar i dalje se nastavlja pa se uskoro očekuje registracija i novih vlastitih sorti.
Ulaganje u modernizaciju omogućilo snažan rast prerade i proizvodnje
Podravka je nedavno provedenu modernizaciju tvornice Kalnik u iznosu od oko 13 milijuna kuna financirala dijelom i sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH za prvi dio projekta "Modernizacija tvornice za preradu povrća". Isplaćena sredstva u iznosu od oko 6,2 milijuna kuna predstavljaju oko 50 posto vrijednosti ukupne investicije. Veći dio projekta odnosio se na zamjenu stare opreme na liniji steriliziranog povrća, modernizaciju linije te povećanje standarda sigurnosti gotovog proizvoda. Nova linija osigurava porast kapaciteta prerade za 30 posto, smanjuje potrošnju energenata i vode te omogućuje vraćanje jednog dijela asortimana iz takozvanog outsourcinga u vlastitu proizvodnju i razvoj novih proizvoda. Ove godine, za ulaganje u primarnu proizvodnju i povećanje kapaciteta za proizvodnju ajvara, Podravka planira kroz EU fondove povući dodatnih 30 milijuna kuna.
Vezane vijesti
-
Drogerijski lanac dm osvojio je titulu najboljeg trgovca godine, Podravka je ponijela naslov najboljeg proizvođača, Cromaris je društveno odgovorna kompanija godine, najbolji mali trgovac je zagrebačka Mrkvica, proizvod godine je Podravkin Čokolino Dark, a najbolji tehnološki dobavljač kastavski RIS.
-
Ovaj vitamin djeluje kao antioksidans, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta i odličan je saveznik u borbi protiv stresa, zbog čega je vrlo poželjno svakodnevno konzumirati namirnice koje ga sadrže.
-
Savršen ajvar uz malo truda. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.
-
Izložba Hlebinska škola u Zadru otvara se 5. travnja 2018. godine u Kneževoj palači, a donosi izbor iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice i Zbirke pijetlova u vlasništvu Podravke d. d. Koprivnica.
Izdvojeno
-
Izgradnja i uređenje luksuznog hotela Hyatt Regency Zadar ulazi u završnu fazu, što znači da kreće i zapošljavanje za jedan od najiščekivanijih turističkih projekata u Hrvatskoj.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Odmah po dojavi na teren su se uputili članovi stanice iz Zadra i jedan iz Lovinca
-
Projekcija će se održati u Kino Zoni u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u petak 13. prosinca s početkom od 20h.
Reci što misliš!