miriše na jesen
Njegovo veličanstvo ajvar, evo najboljeg recepta!
Savršen ajvar uz malo truda. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.
Sastojci
- 10 kilograma crvene paprike
- 3 velika patlidžana
- 5 dcl ulja
- sol po ukusu
- 1 veća žlica šećera
Priprema:
U pećnici ispecite papriku te joj ogulite koru i očistite je od sjemenki. Prohlađene paprike stavite u cjedilo da se ocijede pa nastavite s radom za sat do dva.
U pećnici ispecite i patlidžane, ogulite ih i ocijedite. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.
Smjesu miješajte što više, a postupno tijekom kuhanja dolijevajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne smije izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta prije kraja kuhanja dodajte sol i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kuhačom prijeđite po dnu – ako kuhača za sobom ostavlja trag kojim možete vidjeti dno lonca, ajvar je dovoljno gust i pri kraju je.
Staklenke pripremite dok se ajvar kuha.
Zagrijte ih u pećnici na 50 stupnjeva, a ajvarom ih punite netom nakon što ste ga maknuli s vatre. Kada ih napunite, na vrh svake staklenke ulijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Zadržite ih na jednom mjestu, prekrivene dekom ili stolnjakom. Nakon što tako odstoje jedan dan, spremite ih u smočnicu, odnosno na neko hladnije i mračnije mjesto.
Vezane vijesti
-
Video kanal sa sjajnim idejama, Tasty, donosi četiri recepta za popularne mesne okruglice.
-
Keksi debljaju, zar ne? Možda ipak ne! Ako sami pripremite ove 4 varijante, i naravno, ne pojedete cijelu tepsiju, nego dozirate slasni užitak - možete odahnuti, kilogrami se neće nalijepiti!
-
Lignje su zdrave i ukusne. Kako ih pripremiti na tavi? Evo jednostavnog video recepta koji će vam biti koristan!
-
Hladno je, a ne jedu vam se ljute kobasice? Želite nešto ''na žlicu'', fino, zdravo, toplo? Evo ideje
Izdvojeno
-
Hrvatska komora primalja upozorila je u ponedjeljak da u Hrvatskoj prijeti nestajanje profesije primalja jer će za desetak godina njih trećina otići u mirovinu, te je uputila apel za otvaranje studija primaljstva u Zagrebu ili okolici.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Podcast Gram kulture osvježenje je na hrvatskoj podcast sceni - a ona itekako postoji. Kako se naša Zadranka sa zagrebačkom adresom Merita Arslani odvažila na taj korak?
-
Ususret natjecanju "Nagrada grada Zadra", donosimo obavijest o privremenom zatvaranju sjevernog parkirališta ŠC Višnjik
Reci što misliš!