Biznis

loši radni uvjeti

Zaposlenici Jadrolinije spremni na štrajk

Zaposlenici Jadrolinije spremni na štrajk

Izrazito loš položaj "Jadrolinijinih“ pomoraca i radnika na kopnu, te kršenje temeljnih odredbi Zakona o radu i Konvencije o radu pomoraca rezultiralo je mirnim prosvjedom, kojem su se, u organizaciji Nezavisnog sindikata pomoraca hrvatskih putničkih brodova jučer na Gatu sv. Duje u velikom broju odazvali zaposlenici ove državne brodarske tvrtke, prenose vijesti RTL

Zaposlenici najveće hrvatske brodarske tvrtke su u očaju, što zbog dodatno smanjenih primanja i loših radnih uvjeta, a što zbog toga što se u Jadroliniji plaće nisu povećavale gotovo deset godine. Za stanje je kriva Uprava koja već godinama stagnira, tvrdi Nedjeljko Bulić iz Nezavisnog sindikata. 

"Uprava koja je na vlasti četiri godine, apsolutno po tom pitanju nije ništa učinila. Posljednje dvije godine ignoriraju nas i ne odgovaraju na naše pozive i upite. Nedavno je došlo do našeg sastanka, na kojem su nam obećali povećanje plaća, uz uvjete da dobijemo sve linije, da ostane ista Uprava, te da u kolektivnom ugovoru nećemo tražiti veća prava nego koja su trenutno. Naravno da se to nama nije svidjelo, jer želimo ukazati na probleme u Jadroliniji.", kazao je Bulić, istaknuvši tvrdnju kako Uprava nije naklonjena radnicima te kako s radničkim vijećima ne postoji nikakva komunikacija jer Alen Klanac, predsjednik "Jadrolinije“ ne uvažava ni Sindikate ni radnička vijeća.

Pomoć su tražili na svim stranama, podnosili kaznene i prekršajne prijave, a Bulić kaže kako se pregovori za ugovor rastežu već skoro sedam godina, a naznaka o promjenama nema. Ističe kako radnici uopće nemaju kolektivni ugovor, a neshvatljivo im je što je uvedeno i višekratno radno vrijeme, što se apsolutno krši s odredbama Konvencije o radu pomoraca, te Zakona o radu. Kaže kako ljudi na nekim brodovima rade i po 19 sati, što je nedopustivo, jer se preko 14 sati po Zakonu o radu ne smije raditi. To se odnosi i na pomorce koji se žale na privatan smještaj, koji nije baš u zavidnom stanju. Također, žalosna je činjenica da najniža plaća Jadrolinijinih zaposlenika, primjerice brodskih konobara iznosi 2.350 kuna,prenose vijesti.rtl.hr

Ukoliko ne dođe do smjene i u slučaju da nadležni organi ne provedu određene izmjene, djelatnici Sindikata spremni su za štrajk.


Reci što misliš!