Biznis

Nedostatak radne snage redara

Razulareno Zrće vlada otokom Pagom

Razulareno Zrće vlada otokom Pagom

HIDEOUT festival u samo pet dana na Zrće je doveo preko 13.000 gostiju, od kojih je cijela Novalja imala veliku financijsku korist. Ali unatoč tome da su u Novalji ostavili stotine milijuna kuna, gradskim vlastima i stanovnicima ti gosti smetaju

Gradonačelnik Ante Dabo na Facebook stranici grada Novalje napisao je kako je Novalja "obeščašćena i ponižena barbarizmom i nekulturom značajnog dijela mladih gostiju iz Engleske."

"Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike izrazito visoke platežne moći, nikome, pa ni njima, ne daje za pravo da se ponašaju na ovakav način koji domaće stanovnike ostavlja gotovo bespomoćnim pred naletom primitivizma, golotinje, pijanstva i razularenosti koju pokazuju ulicama našeg grada i apartmanima koje iznajmljuju i koriste u našem gradu", poručio je Dabo, a ta je njegova poruka ubrzo odjeknula i u Velikoj Britaniji.

"Mladi Englezi su shvatili to da ako će raditi probleme, da će i doma imati problema. U britanskim medijima pročitao sam korektan članak o tome, nakon kojeg su se Britanci smirili. Taj odjek u britanskoj javnosti ih je posramio. Koncesionar javnog gradskog prijevoza rekao mi je da su nakon moje izjave bili mirni kao bubice. I sami su svjesni da su prekardašili, no tu odgovornim smatram organizatore koji su im prodavali Hideout kao party odmor, a ne party festival. Zato su oni mislili da je cijela Novalja njihova. Mladi su bili u zabludi. Tijekom dva dana ih je stiglo više od 13.000, a dodajmo i to kako su Englezi poznati po preslobodnom ponašanju. Bio sam na Ibizi, a i tamo su svjesni da se Englezi vole raskalašeno ponašati pa su ih smjestili u jedan dio koji je posebno ograđen žicom", rekao je Dabo za Index.

No njihovo, kako kaže, raskalašeno ponašanje, smirilo se nakon njegove izjave pa su u restorane dolazili odjeveni.

"Zrće neka ostane, ali ne može biti predominantno"

Na pitanje koliki je financijski efekt festivala na proračun Novalje, rekao je da festivali ne donose puno novca direktno u gradsku blagajnu, ali kazao je da je njihov odraz na gospodarstvo veliki.

"Velike koristi imaju ugostitelji, trgovine, taksisti, iznajmljivači, iako su neki iznajmljivači ogorčeni i neće više primati mlade i razularene Engleze. Mi želimo provesti ozbiljno istraživanje da bismo vidjeli koliki je utjecaj festivala na gospodarstvo grada. Festivali su nam sudbina koju ne možemo izbjeći. Težište našeg turizma je na Zrću i kampu Straško. Ali moramo nešto napraviti da se to promijeni. Trebamo barem 10-ak posto turističkog prometa ostvariti u hotelima. Da bismo to postigli, moramo stvoriti uvjete za ozbiljan turizam, realizirati projekt luke i marine koji su ključni da se dovede jaka klijentela. Imamo veliki potencijal. Zrće neka ostane, ali da ne bude predominantno", smatra Dabo.

Napomenuo je i kako je veliki problem nedostatak radne snage pa za vrijeme festivala nemaju dovoljan broj komunalnih redara. Ističe kako su ove godine proveli natječaje i zaposliti svega 14 komunalnih redara kojih itekako nedostaje na tržištu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 


Reci što misliš!