Biznis

Novac

Slobodan pad dolara

Slobodan pad dolara

Gubitke je, osim prema euru, dolar zabilježio i prema ostalim vodećim međunarodnim valutama

Snižavanje kamatnih stopa u SAD-u i sumnje u zdravlje najvećeg svjetskoga gospodarstva u proteklih tjedan dana spustili su vrijednost dolara na novu najnižu razinu prema euru. Gubitke je zabilježio i prema ostalim vodećim međunarodnim valutama.

Tečaj eura kasno u srijedu na deviznim je tržištima dosegnuo u jednom trenutku i 1,4504 dolara - novu najvišu ikad zabilježenu razinu. Tjedan je zaključio na 1,4502 dolara, 0,8 posto na dobitku u odnosu na protekli tjedan.

Britanska funta istodobno je ojačala 1,8 posto, na 2,0893 dolara. Švicarski franak poskočio je 0,7 posto, na 1,1538 franaka za dolar. Američka je valuta međutim ojačala prema japanskoj valuti, za 0,5 posto, na 114,84 jena.

Američka središnja banka Fed u srijedu je u skladu s očekivanjima snizila ključne kamatne stope sa 4,75 na 4,5 posto, naznačivši u službenom priopćenju da bi sljedeći takav potez mogao povući tek 2008. Ta je naznaka tek nakratko poduprla dolar budući da su se uskoro ponovno rasplamsale sumnje u zdravlje američkoga gospodarstva i financijskog sektora.

Potpirio ih je ugledni financijski dnevnik Wall Street Journal, izvijestivši da je brokerska kuća Merrill Lynch sklapala poslove s hedge fondovima kako bi odgodila objavu gubitaka na vrijednosnim papirima čija su jamstva bile hipoteke.


Reci što misliš!