Biznis

Novac

Euro postavio rekord, a potom pao

Euro postavio rekord, a potom pao

Prošloga je tjedna tečaj eura prema dolaru pao 0,7 posto, na 1,5840 dolara. Dolar je, za 0,8 posto, ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena dosegnula 106,9 jena

Tečaj eura dosegnuo je polovicom prošloga tjedna na deviznim tržištima novu rekordnu razinu u odnosu na američki dolar, no kasnije je pao jer su dobri poslovni rezultati nekoliko banaka smanjili zabrinutost ulagača u vezi američkog financijskog sustava.

Prošloga je tjedna tečaj eura prema dolaru pao 0,7 posto, na 1,5840 dolara. Dolar je, za 0,8 posto, ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena dosegnula 106,9 jena.

Ponajviše zbog zabrinutosti ulagača u vezi američkog financijskog sustava, strahovanja od golemih gubitaka i daljnjeg otpisivanja nenaplativih potraživanja, dolar je početkom tjedna bio pod snažnim pritiskom.

Stoga je u utorak tečaj eura dosegnuo 1,6038 dolar, novu rekordu razinu. Međutim, zaredali su dobri poslovni rezultati američkih banaka, ostvareni u proteklom tromjesečju.

Tako je Wells Fargo, peta po veličini američka banka, objavila veću dobit nego što su analitičari procjenjivali, pa čak najavila i povećanje dividenda.

Optimizmu su pridonijeli i solidni poslovni rezultati JPMorgana, kao i manji od očekivanja gubitak najveće američke banke Citigroup. To je ublažilo zabrinutost ulagača u vezi američkog financijskog sustava, pa je dolar ojačao.

"Rezultati Citigroupa potaknuli su ulagače na riskantnije poteze, pa je to ojačalo dolar. Zahvaljujući i rezultatima drugih američkih banaka, pomalo se promijenilo raspoloženje prema dolaru koji je prethodno bio pod snažnim pritiskom", kaže Stephen Malyon, strateg u tvrtki Scotia Capital.

Euro je oslabio i nakon komentara predsjednika Europske središnje banke Jean-Claudea Tricheta kako će gospodarski rast eurozone u drugom i trećem tromjesečju biti slab, te da bi oporavak mogao uslijediti u četvrtom tromjesečju.

Zbog slabljenja gospodarstva malo je vjerojatno da će ECB povećati kamate, nakon što ih je početkom srpnja povisila sa 4 na 4,25 posto, premda jačaju inflacijski pritisci.

"Nemogućnost tečaja eura da se zadrži u području iznad 1,5950 i 1,60 dolara pokazuje da ulagači nisu sigurni da bi euro trebao jačati. Stoga je vrlo moguće da će se idućega tjedna naći pod pritiskom, posebice ako novi podaci ukažu na slabljenje gospodarstva eurozone. Ipak, ni dolar ne pokazuje uvjerljivu snagu", zaključuje Ashraf Laidi, strateg u tvrtki CMC Markets.


Reci što misliš!