Biznis

Analiza

Euro na najvišoj razini prema dolaru u posljednih šest mjeseci

Euro na najvišoj razini prema dolaru u posljednih šest mjeseci

Negativno raspoloženje prema američkoj valuti ojačalo je nakon što je čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke u ponedjeljak upozorio da se gospodarstvo SAD-a još nije u potpunosti oporavilo

Dolar se u utorak spustio na najnižu razinu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Analitičari tvrde da je do pada došlo zbog rasta zabrinutosti američkih zakonodavaca oko brzine i snage oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Euro je u takvom okruženju skočio na najvišu razinu u šest mjeseci prema dolaru od 1,3261 dolar. Kasnije je stajao 1,3244 dolara, ojačavši 0,5 posto.

Dolar je istodobno prema jenu potonuo na 85,73 jena, najnižu razinu od studenog 2009. Kasnije se njime trgovalo po 85,79 jena, što je pad od 0,8 posto.

Negativno raspoloženje prema američkoj valuti ojačalo je nakon što je čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke u ponedjeljak upozorio da se gospodarstvo SAD-a još nije u potpunosti oporavilo te da monetarna politika te banke mora ostaviti dovoljno prostora da se to dogodi.

"Iako ocjena američkog gospodarskog oporavka za drugo, treće i četvrto tromjesečje još nije konačna, tržište je već zauzelo pesimističniji stav", istaknuo je tržišni strateg banke Lloyds TSB Kenneth Broux.


Reci što misliš!