Biznis

Yahoo navodno u pregovorima s News Corp-om

Yahoo navodno u pregovorima s News Corp-om

Upravni odbor Yahooa ocijenio je da Microsoftova ponuda od 31 dolara po dionici 'izrazito podcjenjuje' tu kompaniju, te je prema nekim izvješćima stajališta da je Yahoo vrijedan barem 40 dolara po dionici

Yahoo razmatra spajanje s News Corp.-om, medijskim konglomeratom Ruperta Murdocha, u nastojanju da spriječi ili eventualno podigne vrijednost Microsoftove ponude za preuzimanje, pišu danas američki listovi.

O tajnim pregovorima Yahooa i News Corp.-a počelo se spekulirati jučer, nakon što je taj internetski div najavio otkaze, a njegov izvršni direktor Jerry Yang uputio dioničarima apel da ne gube vjeru u tu kompaniju i njezino čelništvo.

'Yahoo je danas pokretnija, organiziranija i okretnija kompanija nego što je bila prije samo nekoliko mjeseci', ističe Yang u pismu u kojemu navodi razloge protivljenja Microsoftovoj 44,6 milijardi dolara vrijednoj ponudi.

'Preusmjerili smo svoje resurse na ključne strateške prioritete kompanije - poduzimanje bitnih koraka u smjeru učinkovite organizacije svojeg poslovanja, te zatvaranje ili smanjivanje obujma onih njegovih dijelova koji ne podržavaju te inicijative kritičnog rasta', ističe se nadalje u tom pismu.

Yahoo je, tvrdi Yang, odlično pozicioniran za kapitalizaciju na ogromnoj prilici koja mu se pruža na tržištu.

Prema pisanju popularne web stranice TechCrunch i lista The Wall Street Journal, News Corp. bi mogao biti princ na bijelom konju koji će spasiti Yahoo iz kandži Microsofta.

News Corp.-ovo globalno medijsko carstvo obuhvaća izdavača The Wall Street Journala Dow Jones, popularnu društvenu Internet stranicu MySpace, kablovsku i satelitsku TV postaju Fox News, te filmski studio 20th Century Fox.

Potencijalni sporazum o kojemu se spekulira u medijima usredotočen je na spajanje MySpacea i drugih kompanija u News Corp.-ovom vlasničkom portfelju s Yahoo-om, u zamjenu za 20-postotni ili veći udjel u toj kompaniji.

To bi Yahoo-u pomoglo da odbije Microsoftovo neprijateljsko preuzimanje i istodobno zadrži svoju nezavisnost.

Međutim, analitičari upozoravaju da bi pregovori s News Corp.-om ili drugim kompanijama također mogli samo biti i strategija vršenja pritiska kojom Yahoo želi potaknuti Microsoft da povisi svoju ponudu.

'Yahoo trenutno pokušava zauzeti bolju pregovaračku poziciju', ocjenjuje analitičar Rob Enderle iz Enderle Group u Silicijskoj dolini. 'Ono što žele je natjerati Microsoft da ponudi više novca. U Yahoo-u jako dobro znaju da bi, kad bi naprosto odbili tu ponudu, dionice kompanije oslabile 50 posto, a dioničari bi se obrušili na njih kao lešinari'.

Upravni odbor Yahooa ocijenio je da Microsoftova ponuda od 31 dolara po dionici 'izrazito podcjenjuje' tu kompaniju, te je prema nekim izvješćima stajališta da je Yahoo vrijedan barem 40 dolara po dionici.


Reci što misliš!