Biznis

Cestarine

Hrvatske autoceste traže 10 posto veće cestarine

Hrvatske autoceste traže 10 posto veće cestarine

Na Dalmatini, cestarina bi s dosadašnjih 157 kuna za dionicu Zagreb - Split trebala porasti na oko 170 kuna

U Ministarstvo prometa na stol Božidara Kalmete krajem prošlog tjedna stigao je zahtjev Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb (ARZ) za povećanje cestarine na svim važnijim autocestama u državi, koje bi poskupjele za 10 posto.

U zahtjevu se predlažu i veći popusti za kamionski prijevoznike, ali je u suštini riječ o novom udaru na džepove građana koji bi nakon povećanja cijena goriva te općeg vala masovnih poskupljenja trebali još skuplje plaćati putovanje autocestama.

Umjesto dosadašnjih 56 kuna za osobni automobil, putovanje od Rijeke do Zagreba po novome bi koštalo oko 60 kuna, s tim da bi cijena mogla narasti i do 62 kune, nakon što se u listopadu otvori i posljednja dionica punog profila u Gorskom kotaru.

Na Dalmatini, cestarina bi s dosadašnjih 157 kuna za dionicu Zagreb - Split trebala porasti na oko 170 kuna. Na autocesti prema Slavoniji na relaciji od Zagreba do Lipovca osobni automobili bi trebali plaćati iznos od oko 115 kuna umjesto sadašnjih 105 kuna, dok bi na autocesti Zagreb - Goričan cijena narasla sa 36 na 40 kuna.

Ministar Kalmeta, piše Novi list, potvrdio je da je doista primio zahtjev iz HAC-a i ARZ-a, ali nije htio ništa komentirati.

U HAC-u i ARZ-u smatraju da imaju i više nego dobre argumente za poskupljenje, pa se tako prije svega naglašava da od 2004. godine nije bilo nikakvog povećanja cijena, što znači da bi predloženo poskupljenje od 10 posto bilo jedva dostatno za pokrivanje nastale razlike u stopi inflacije u posljednje četiri godine.

 


Reci što misliš!