Biznis

Potrošnja

Stagnacija potrošnje u Hrvatskoj

Stagnacija potrošnje u Hrvatskoj

Najveće usporavanje rasta, sa 7,1 posto u prvom tromjesečju lani na 4,3 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu, zabilježeno je kod osobne potrošnje

Usporavanje rasta hrvatskog BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 4,3 posto, sa 7 posto u prvom prošlogodišnjem kvartalu, u skladu je s očekivanjima, pri čemu je usporen rast gotovo svih kategorija potrošnje, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore.

Najveće usporavanje rasta, sa 7,1 posto u prvom tromjesečju lani na 4,3 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu, zabilježeno je kod osobne potrošnje koja je u prošloj godini bila glavni generator rasta BDP-a. No njezin je realni rast, mjeren u kunama, ipak bio veći nego u prethodnom petogodišnjem razdoblju, napominju analitičari Centra makroekonomske analize HGK.

Dodaju kako se stoga može zaključiti da je usporavanje prvenstveno posljedica izraženog rasta osobne potrošnje u prošloj godini potaknutog prije svega rastom kredita, povratom duga umirovljenicima te zaradama na tržištu kapitala.

Nasuprot tome ove je godine, primjećuju, neto porast kredita stanovništvu u prva tri mjeseca prvi put nakon 2004. bio manji nego u prethodnoj godini, predviđen je manji iznos povrata duga umirovljenicima, a prinosi na tržištu kapitala su bili daleko manji nego prošle godine.

Uz osobnu potrošnju značajnije je usporen i rast državne potrošnje, ali ova kategorija, napominju, već duže nema značajniji utjecaj na rast BDP-a.


Reci što misliš!