Biznis

HFP

Vlada gasi Fond za privatizaciju

Vlada gasi Fond za privatizaciju

Od početka godine pažnju Vlade najviše su zaokupljala brodogradilišta u njezinom vlasništvu, ali već na jesen i Vlada i parlament rješavat će sudbinu Hrvatskoga fonda za privatizaciju te dionica kojima on upravlja

Ove jeseni Vlada bi se konačno mogla značajnije posvetiti upravljanju državnom imovinom, odnosno nekretninama i dionicama koje ima u svom vlasništvu.

Od početka godine pažnju Vlade najviše su zaokupljala brodogradilišta u njezinom vlasništvu, ali već na jesen i Vlada i parlament rješavat će sudbinu Hrvatskoga fonda za privatizaciju te dionica kojima on upravljaU

listopadu bi Hrvatska mogla dobiti zatvoreni investicijski fond (ZIF) u kojem će biti određeni paketi dionica kojima upravlja Fond za privatizaciju, a dionice novog ZIF-a ponudit će se i građanima u javnoj ponudi odnosno kupovat će ih na isti način na koji su kupovali dionice Ine i HT-a, piše Novi list

Sam Fond za privatizaciju kakav postoji već 15 godina trebao bi biti ugašen do kraja ove godine. Takvu je mogućnost premijer Ivo Sanader najavio još prije godinu dana, ali dosad se po tom pitanju nije ništa događalo, a država se nije pretjerano bavila dionicama i nekretninama u svome vlasništvu.

Međutim, potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec kazao je jučer da je iz Fonda za privatizaciju dobio prijedlog zakona o ZIF-u te prijedlog preustroja Fonda za privatizaciju.

'S obzirom na stanje na tržištu kapitala naša je procjena bila da ne treba žuriti s formiranjem ZIF-a, objašnjava potpredsjednik Polančec zašto se unatoč premijerovim obećanjima dosad nije formirao ZIF i zašto Vlada građanima nije ponudila njegove dionice u javnoj ponudi.

Polančec najavljuje da će Vlada već na prvu sjednicu parlamenta u rujnu uputiti novi zakon kojim će se regulirati rad ZIF-a te da će on biti formiran već u listopadu. U njemu bi se mogle naći, ako država odluči ponuditi dobre dionice, udjeli u Podravci, Končaru, Đuri Đakoviću...

No, Polančec ističe da će odluka o tome kad će se i koliko dionice tog ZIF-a ponuditi javnosti ovisiti o procjeni koliko u sadašnjem trenutku ljudi žele ulagati na tržištu kapitala. ZIF-om će upravljati društvo koje će država izabrati na javnom natječaju.

Paralelno s tim procesom država će raditi na preustroju Fonda. Polančec zasad ne želi govoriti kako će se to dogoditi, ali je izvjesno da Fond već u sljedećoj godini neće postojati ako Vlada provede bilo koji od svojih planova.

Postoje dvije mogućnosti, a po jednoj bi se Fond prestao baviti privatizacijom i pretvorio bi se u instituciju koja kontrolira dosadašnje ugovore o prodaji dionica, a po drugoj bi se spojio s Uredom za upravljanje državne imovine i brinuo bi isključivo o nekretninama.


Reci što misliš!