Biznis

Financijska kriza

Svijet polaže nade u Kinu u aktualnoj financijskoj krizi

Svijet polaže nade u Kinu u aktualnoj financijskoj krizi

"U ovome trenutku Kina može spasiti jedinu sebe samu i tako biti zacijelo stabilzirajuć čimbenik u Aziji", rekao je za dpa predsjednik Europske trgovačke komore u Kini Joerg Wuttke

Kina ne može spasiti svijet od trenutačne financijske krize, no ta nacija s više od milijarde ljudi najjače je rastuće gospodarstvo koje bi moglo barem ublažiti neke učinke globalnog financijskog sloma, piše u četvrtak agencija dpa uoči summita Azije i Europe.

"U ovome trenutku Kina može spasiti jedinu sebe samu i tako biti zacijelo stabilzirajuć čimbenik u Aziji", rekao je za dpa predsjednik Europske trgovačke komore u Kini Joerg Wuttke.

Svoju ocjenu iznko je uoči summita Azije i Europe (ASEM), koji će se u petak i subotu održati u Pekingu kao najveći skup takve vrste na kojem će se okupiti deseci europskih predsjednika vlada i njihove azijske kolege.

"Nemoguće je da Kina pomogne Europi, Japanu ili Sjedinjenim Državama da se izvuku iz nevolja", rekao je objasnivši da je kinesko gospodarstvo još premalo za takav pothvat, iako je četvrto najveće u svijetu nakon Njemačke.

No iako se globalna kriza odrazila i na Kinu, taj azijski div je pak bolje pripremljen od drugih država.

U prvoj četvrti 2008., kinesko gospodarstvo raslo je 9,9 posto u usporedi s lanjskom godinu i sve do krize vlada u Pekingu više je muku mučila s time kako zakočiti presnažni rast.

Sada kineski gospodarski planeri mijenaju strategiju koju je u nedjelju objavilo Kinesko državno vijeće. Kina tako razmatra smanjenje poreza za poticanje izvoza, a za banke lakšu dostupnost zajmova za malo i srednje poduzetništvo.

Osim toga, domaća potrošnja trebala bi jačati tako što će se povećati financijska pomoć za poljoprivrednike.

U usporedbi s drugim zemljama, kineski unutarnji dug je relativno nizak, a Kinezi su među nacijama koje imaju najveće privatne štednje.

Kineski problemi više leže u nedostatku energenata i problemima okoliša te lošoj kvaliteti proizvoda, nego u financijskim tržištima ili zajmovima, kaže Wuttke.

Dodaje da kinesko gospodarstvo općenito još proživljava procvat, osim prekapacitiranog sektora čelika, cementa i automobilske industrije.

I dok kriza vlada, svijet "više nego ikada ranije" gleda prema Kini jer je ona velikim dijelom pridonijela globalnom gospodarskom rastu, kazao je američki ministar financija Henry Paulson nedavno pred Kinesko-američkim odborom u New Yorku.

"I Kina osjeća sadašnji globalni financijski pritisak, no srećom očekuje se da će njezino gospodarstvo i dalje biti važan pokretač globalnog rasta", drži Paulson.

Budućem američkom predsjedniku Paulson preporučuje da nastavi putem "konstruktivnog angažmana" prema Kini.

Kao prava prilika za američke tvrtke i potrošače, izvoznike i ulagače "Stabilna, napredna i mirna Kina u najboljem je interesu kineskog naroda, američkog naroda i ostatka svijeta", zaključio je Paulson.


Reci što misliš!