Radna mjesta
Hotelijeri neće otpuštati radnike
Franco Palma, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge hotelijera, tvrdi da su privatnici odavno restrukturirali tvrtke, smanjivši i broj zaposlenih, pa nema govora o otpuštanju radnika
Vlasnici hotelskih kuća ni u kojem slučaju ne kane otpuštati radnike, jer su privatne tvrtke odavno restrukturirane, a poznato je da hrvatskom turizmu nedostaje radne snage. Stanje bi bilo znatno opasnije da se ekonomska kriza zakotrljala neposredno prije početka turističke 2009. godine, u travnju ili svibnju, no ovako će se, procjenjuju stručnjaci, ljudi naviknuti na krizu, smanjit će se opća nervoza, pa bi se i iduća godina trebala ostvariti u smirenijoj atmosferi. Unatoč pesimističnim najavama, hotelijeri još ne razmišljaju ni o sniženju cijena za iduću sezonu, već će eventualnim teškoćama nastojati parirati besplatnim dodatnim uslugama, piše Vjesnik
Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, smatra da se u turističkom sektoru neće otpuštati ljudi naprosto zato, jer radnika kronično nedostaje. »Od početka krize tvrdim da recesija neće utjecati na način da hotelijeri ili netko drugi iz branše počne otpuštati radnike. Nedostaje nam ljudi, trebamo nove radnike, a ne da postojeće otpuštamo. Isto tako, katastrofične najave o rapidnom padu broja gostiju iduće godine zasad još ničime nisu potkrijepljene. Prema mojim spoznajama, već je sasvim izgledno da, recimo, nautičari neće izostati. Dakle, ne treba uopće razmišljati o otpuštanju radnika, već hotelske prodaje trebaju zasukati rukave i pronaći nova tržišta, nove goste, ako podbace tradicionalni«, ističe Andrić.
Dodaje da su i hotelijeri svjesni da bi otpuštanje radnika bilo neproduktivno. U slučaju da ipak dođe do znatnijeg pada broja dolazaka, a predsezona će bit pokazatelj svega što bi se moglo dogoditi u glavnoj sezoni, hotelske kuće uzimat će manje sezonaca, pa će teret poslovanja pasti na stalno zaposlene. Andrića smo pitali i što će se događati, ako se poneki vlasnik ipak odluči za najradikalniju mjeru, otkaz. »Ne vjerujem da će do toga doći, ali u tom slučaju sindikat će se maksimalno boriti«, zaključuje prvi sindikalist turističke branše.
Franco Palma, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge hotelijera, tvrdi da su privatnici odavno restrukturirali tvrtke, smanjivši i broj zaposlenih, pa nema govora o otpuštanju radnika. »To nije rješenje, hotel ne može raditi bez recepcije, kuhara ili sobarice. Nikakvih otpuštanja u hotelijerskom sektoru ne bi trebalo biti, ali ćemo se na druge načine pokušati prilagoditi eventualnoj krizi« naglasio je Palma. On ostaje pri stanovištu da hotelijeri ne bi trebali spuštati formirane cijene, već da eventualni manjak emitivnog interesa nastoje potaknuti na druge načine. Hoće li to biti besplatan dan, besplatan izlet, wellness ili nešto treće, zavisi od hotela i njihova vodstva.
Ako se kriza ipak pojavi, ističe Palma, kvalitetni hotelijer drukčije će pristupiti sezoni. »U slučaju teže prodaje, iako je stanje i sada teško, predstoji dublja racionalizacija troškova. Hotelijeri će razmišljati o tome je li im bolje i jeftinije otvoriti hotele početkom ili sredinom travnja, hoće li ih zatvoriti početkom ili krajem listopada. Mora li, u slučaju polupraznog objekta, raditi puni pogon? Postoji milijun stvari o kojima se mora razmišljati i za koje se mora pripremiti«, tvrdi Palme.
Predsjednik Uprave porečke Rivijere, najveće turističke tvrtke u državi, Veljko Ostojić, smatra da je bolje što se o globalnoj ekonomskoj krizi razgovara sad, krajem godine, nego uoči početka glavne sezone. Tvrdi da je ljudima ostalo dovoljno vremena da se priberu, pa bi do ljeta 2009. stanje putovanja trebalo biti mnogo povoljnije, nego sad, jer će se ljudi naviknut živjeti u krizi. On ne negira moguće teškoće, odnosno globalnu krizu, ali ističe da je ipak tempirana u bolje vrijeme, nego da se sve to događa uoči turističke sezone. Njegova tvrtka pripremilo je nekoliko scenarija borbe s mogućim nevoljama. Ističe da će mnogo toga ovisiti o onom što će se događati u predsezoni. Rivijerin cilj je bar ponavljanje rezultata iz 2008.
»Otpuštanje radnika nije rješenje, to ne stoji ni u jednom kriznom scenariju. Prvenstveno želimo zadržati radna mjesta i učinit ćemo sve da to i ostvarimo. Ako se, međutim, pokaže da nismo na tragu planova, ostvarivanja rezultata iz ove godine, ako predsezona bude lošija od očekivane, počet ćemo primjenjivati krizne scenarije, a jedan je i smanjenje broja sezonaca«, pojašnjava Ostojić. Ministar turizma Damir Bajs, pak, naglašava da mu nijedan hotelijer nije najavio da bi mogao otpuštati radnike. Kvalitetni hotelijeri, dakle, ne razmišljaju o otpuštanju raqdnika, već se na razne načine pripremaju za iduću turističku sezonu za koju se očekuje da će biti teška i zahtjevna, ni slična onom što smo doživljavali zadnjih osam godina.
Hrvatski turizam je od 2000. godine napredovao s manje-više ugodnim sezonama, bez velikih stresova. Sad je pred novim izazovom. Nekima je utjeha što su u istom košu sa cijelim svijetom, sa cijelim Mediteranom, glavnim hrvatskim turističkim konkurentom. Smišljaju se formule o tome kako doskočiti krizi. Mnogi su (Talijani, Španjolci) već ove godine imali podbačaje, jer nisu znali odgovoriti iskušenjima skupe energije, skupljih životnih troškova...
Opcija otpuštanja radnika bila bi katastrofalna i ozbiljno bi zaljuljala niz stvari. Zna se da je dobar dio hotela na prvorazrednim položajima prodan u bescjenje. Istodobno, ljudi koji su desetljećima gradili te hotelske kuće sad u njima rade za niske plaće dok su vlasnici, koji prije Domovinskog rata nerijetko nisu imali ni za kruh, sada »ugledni poduzetnici« s milijunskim ušteđevinama. Otpuštanje radnika bila bi nova pljuska razumu, uznemirila bi duhove, opet bi aktualizirala pitanje o tome tko se, kada i kako domogao hotela, vrhunskog nacionalnog srebra. Neka ti novopečeni bogataši eventualne gubitke nadoknade iz vlastitog džepa, znaju oni dobro kako su došli do svojih milijuna.
Vezane vijesti
-
Među sezoncima u turizmu najviše je onih između 45 i 60 godina starosti koji su nezaposleni i svoju privremenu egzistenciju traže u cjelodnevnom uslužnom radu u turizmu
-
Hotelijeri su pred početak lipnja optimističniji nego prije nekoliko tjedana, jer su epidemiološka situacija i stanje rezervacija i prodaje bolji nego lani, a veći broj dolazaka turista očekuju od ovog vikenda i idući tjedan oko Tijelova, koje će označiti početak prave sezone.
-
U ovoj godini u Zadarskoj županiji planirano je otvorenje Almayer Heritage Hotel & Art Gallery****, boputique hotela s 9 soba
-
Izdvojeno
-
Istezanje svako jutro može poboljšati fleksibilnost i opskrbiti vas energijom za dan koji je pred vama. Većina ljudi ima potrebu protegnuti se nakon buđenja kako bi ublažili ukočenost zglobova i poboljšali cirkulaciju.
-
Gostujući kod Mile Moralić u Točki na tjedan, predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin otkrila je što najviše zamjera aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću
-
Širom Izraela u nedjelju su se oglasile sirene nakon čega je uslijedilo više raketnih napada iz smjera Libanona u kojima je ranjeno više ljudi, objavila je izraelska vojska.
-
Hrvatska još uvijek previše energenata uvozi te i dalje prevladavaju fosilni izvori, no ima sve uvjete za dobru zelenu tranziciju u kojoj će prevladavati energija iz obnovljivih izvora, naglasci su s konferencije Energetski sektor - prilike i izazovi.
Reci što misliš!