Biznis

Nekretnine

Zemljišta uz ličke rijeke i jezera postala hit u (pre)prodaji

Zemljišta uz ličke rijeke i jezera postala hit u (pre)prodaji

Relativno jeftino se mogu kupiti i vikendice s okućnicom od jednog do dva hektara, i to u prosijeku za 60.000 eura, ali i već za 20.000 eura. No kupaca je i za njih malo

Lika je regija u kojoj su već godinama najjeftinije nekretnine, a cijene stanova sada se spuštaju do 500 eura po četvornome metru. Unatoč ionako niskim cijenama, Lika nije ostala imuna na aktualna zbivanja i pad prodaje nekretnina u Hrvatskoj. U nepuna dva mjeseca cijene su pale i za više od 50 posto, piše Vjesnik

»Kupci su jednostavno potreseni općim zbivanjem i tmurnim najavama u gospodarstvu. Tako se i oni kreditno sposobni, a takvih je malo u ovome kraju, ne usude kupiti nekretninu«, kaže Ivan Bižanović, vlasnik najveće tamošnje agencije za nekretnine Nekretnine Lika. Novi stanovi u Otočcu i Gospiću pojeftinili su s 1000 eura po četvornome metru na 900 eura, a za dvjestotinjak eura su pojeftinili i stari stanovi među kojima se mogu kupiti i oni za samo 500 eura po kvadratu.

Relativno jeftino se mogu kupiti i vikendice s okućnicom od jednog do dva hektara, i to u prosijeku za 60.000 eura, ali i već za 20.000 eura. No kupaca je i za njih malo.

Ipak, u Lici se itekako trguje zemljištem. Vjesnikov sugovornik kaže da u posljednje vrijeme neprestano zvone telefoni s upitima za zemljište uz rijeke i jezera.

»Pretpostavljam da je toliko zanimanje potaknuto Zakonom o vodama koji dopušta da nekretnine na vodama mogu imati vlasnike«, kaže naš sugovornik. Potvrdio je da se u agenciju javljaju pojedinci koji imaju punionice voda s vjerojatnim interesom da kupe njima zlata vrijedne nekretnine uz vodu. No, zemljištima se i inače trguje dobro, bilo da je riječ o manjim građevinskim parcelama pogodnim za gradnju kuća ili vikendica, bilo da je riječ o većim poljoprivrednim zemljištima za koje se očekuje da će bit prenamijenjena u građevinska. Doduše, nedavno je usvojen Zakon o poljoprivrednom zemljištu s visokim nametima za prenamjenu čestica.

Ako bi prenamjenom prostornog plana poljoprivredna površina ušla u građevinsku zonu, morala bi se platiti naknada od 50 posto prosječne cijene građevinskog zemljišta na tom području, ili čak 100 posto ako bi zemljište bilo od osobite poljoprivredne vrijednosti. Ako bi se poljoprivredno zemljište, koje je već sad u građevinskoj zoni, prenamijenilo, naknada za to je od jedan do pet posto cijene građevinskog zemljišta.

No, čini se da se i dalje trguje poljoprivrednim zemljištem s nakanom prenamjene.

Gradnja autoceste od Zagreba do Splita donijela je živost cijelom kraju, te se neko vrijeme odlično trgovalo vikendicama. Više, međutim, nije tako. Tu je trenutačno najvećim dijelom riječ o spekulantskim kupnjama, s nakanom preprodaje.


Reci što misliš!