Biznis

Pad obveznica

Silovit pad Agrokora: Ulagači više ne vjeruju Todoriću

Silovit pad Agrokora: Ulagači više ne vjeruju Todoriću
Robert Anic/PIXSELL

Obveznice Agrokora danas su ponovno u snažnom padu, što pokazuje da ulagači i dalje sumnjaju u financijsku stabilnost kompanije.

Pad obveznica krenuo je prije dva tjedna, nakon što je objavljeno da je Agrokor otkazao sindicirani zajam u koji su bile uključene banke BDP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i JP Morgan.
Nakon objave te vijesti Agrokorova obveznica s dospijećem 2019. u par dana pala je s više od 100 na 86 posto nominalne cijene. Nakon toga došlo je do blagog rasta na preko 90 posto, da bi opet počelo klizanje, te je danas u jednom trenutku pala na 78 posto. Agrokorove obveznice koje su i do sada s obzirom na ocjene rejting agencija imale junk status, sada se približavaju prinosima od 20 posto.
Agencija Moody's u siječnju je srušila kreditni rejting Agrokora s dotadašnjih B2 na B3, a kao glavni razlozi spominjali su se slabiji operativni rezultati i visoka razina duga.

Dug kompanije po kreditima krajem trećeg kvartala 2016. iznosio je 25,5 milijardi kuna, dok je među kratkoročnim obvezama najznačajniji dug prema dobavljačima koji je tada iznosio 16,1 milijardu kuna.
Iako se već nekoliko godina spominjala javna ponuda dionica Agrokora ili jednog njegovog dijela, to do sada nije realizirano. No, takav potez bio bi spas za Todorića - odrekao bi se dijela vlasništva, ali bi zauzvrat kompanija dobila novac kojim bi mogla servisirati nagomilane dugove.

Upitali smo Agrokor ima li kakvih novih informacija koje bi mogle utjecati na kretanje obveznica, te kako komentiraju najnoviji pad cijena, no do objave teksta nismo dobili odgovor.
 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti