Biznis

U godinu dana dug porastao za 1,8 milijardi eura

Hrvatski vanjski dug dosegao 97 posto BDP-a

Hrvatski vanjski dug dosegao 97 posto BDP-a

Inozemni dug države krajem srpnja iznosio je 5,9 milijardi eura, a na mjesečnoj razini je država svoj dug povećala za 841,3 milijuna eura ili 16,7 posto

Hrvatska narodna banka je objavila da je nakon izdavanja obveznica središnje države u srpnju, krajem tog mjeseca, inozemni dug dosegnuo 43,8 milijardi eura, što je 97 posto BDP-a za 2010. godinu.

Kada se u ovu brojku uključe i kružna izravna ulaganja u srpnju od 1,2 milijarde eura, ukupan vanjski dug krajem srpnja dolazi do nešto više od 45 milijardi eura. Tijekom drugog tromjesečja inozemni dug se povećao za 600 milijuna eura. HNB cjelokupni porast duga pripisuje međuvalutnim promjenama uzrokovanima slabljenjem tečaja eura.

Ukupni inozemni dug se u srpnju u odnosu na mjesec prije povećao za 158 milijuna eura, i to zbog zaduživanja središnje države i javnih poduzeća, a to je ublaženo smanjenjem duga poslovnih banaka. Analitičari HNB-a zamjećuju da na dug posljednjih mjeseci najviše utječu oscilacije tečaja eura prema američkom dolaru, jer je veliki udio duga, čak 30 posto, u dolarima.

Inozemni dug države krajem srpnja iznosio je 5,9 milijardi eura, a na mjesečnoj razini je država svoj dug povećala za 841,3 milijuna eura ili 16,7 posto. U odnosu na kraj prošle godine vanjski dug države se povećao za 702,2 milijuna eura ili 13,6 posto. U godinu dana dug države je porastao za 1,8 milijardi eura.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.