Biznis

Telekomunikacijsko tržište

Vipnet nakon B.neta kupuje i Metronet?

Vipnet nakon B.neta kupuje i Metronet?

U Vipnetu nemaju komentara na ova nagađanja, a u priopćenju navode samo da planiraju u cijelom spektru usluga konkurirati HT-u

Vipnet je, nakon nekoliko pokušaja da vlastitom ponudom konkurira Hrvatskom telekomu u fiksnoj telefoniji, u srijedu za 93 milijuna eura kupio B.net. No, time su potrošili tek polovinu budžeta koji im je odobren za akvizicije u ovoj godini, piše danas.hr

Naime, prema informacijama iz branše, naš drugi najveći operater za akvizicije na raspolaganju ima između 150 i 200 milijuna eura. Poslovni dnevnik piše da se spominje mogućnost da će Vipnet tako preko B.neta nastaviti akvizicije alternativnih operatera, a dobro upućeni izvor telekomunikacijskog tržišta tvrdi da se pregovara o kupnji Metroneta.

U Vipnetu nemaju komentara na ova nagađanja, a u priopćenju navode samo da planiraju u cijelom spektru usluga konkurirati HT-u. Inače, očekuje se da će transakcija 93 milijuna eura za kupnju B.neta biti zaključena do jeseni, jer je prethodno mora odobriti Agencija za tržišno natjecanje. Prvi sastanak s AZTN-om očekuje se do petka.

Prema informacijama s tržišta, Vipnet zasad nije donio nikakvu konačnu odluku kako će B.net uklopiti u svoje poslovanje. Neslužbeno se komentira da će kompanija najvjerojatnije idućih godinu dana na tržištu ostati kao samostalan subjekt i pod vlastitim brendom.

Krešimir Alić, analitičar telekomunikacijskog tržišta agencije IDC Adriatics, smatra da je Vipnetova kupnja B.neta korak naprijed glede povećanja konkurencije na telekomunikacijskom tržištu i da je jedina opasnost ako Vipnet, koji je u posljednje vrijeme u financijskim poteškoćama, neće dodatno uložiti u taj potencijal. Upozorava pak da će ovo preuzimanje snažno potaknuti daljnju konsolidaciju na tržištu.

"Bez obzira što Tele2 govori očigledno je da će u srednjoročnom razdoblju morati u svoje planove uračunati mogućnost kupnje nekoga jakog alternativnog operatera. Treba pretpostaviti, ako se Vipnet na kraju dogovori s Metronetom, da bi to mogli biti Optima telekom ili H1 telekom", zaključuje Alić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.