Biznis

Nikako iz krize

Hrvatska jedina u Europi ne bilježi gospodarski rast

Hrvatska jedina u Europi ne bilježi gospodarski rast

"Nakon što je DZS uz blagu korekciju zapravo potvrdio prvu procjenu pada BDP-a u 1. travnja 2011. od 0,8 posto, analitičari najvećih hrvatskih banaka ali i MMF-a ukupnu su godišnju procjenu smanjili na 1,0 do 1,2 posto. Tako je gotovo jednoglasno letvica gospodarskog rasta za 2011. spuštena s prvotno očekivanih prosječnih 1,5 posto na spomenutih oko 1,0 posto uz uglavnom uravnotežene rizike da taj rast bude i nešto manji ali i mogućnosti da bude i blago veći od prognoziranog", tim riječima počinje tjedna analiza Privredne banke Zagreb o gospodarstvenim kretanjima u Hrvatskoj koje je kao nikada do sada obojeno crnim tonovima.

"Ako usporedimo kretanje gospodarskog oporavka u Hrvatskoj s drugim sličnim zemljama primjetno je da Hrvatska iz gospodarske krize izlazi sporije i trenutno je jedina od zemalja 'nove Europe' koja ne bilježi pozitivan gospodarski rast", navodi se u analizi PBZ-a u kojoj se posebno naglašava da bi pad BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu bio bi i veći da nije došlo do značajnog povećanja zaliha s obzirom da sve ostale komponente bilježe krajnje nepovoljna kretanja.

Naime, osobna potrošnja zabilježila je pad od 0,1 posto a pad u odnosu na prvo tromjesečje 2008. godine iznosi 13,6 posto dok je državna potrošnja pod pritiskom slabog punjenja državnog proračuna smanjena za 0,9 posto, no u odnosu na prvi kvartal 2008. godine još uvijek je veća za 1,9 posto. Investicije bilježe pad od 6,7 posto i u odnosu na usporedivi predkrizni kvartal smanjenje su za gotovo 30 posto.

"Kvartal su dakle 'spasile' zalihe sa godišnjim rastom od 30,3 posto iako su i one za oko 10 posto manje nego u 1.travnja 2008. godine", zaključuju u PBZ-u.

U analizi se posebno naglašava da očekivani oporavak na krilima inozemne potražnje u prvom je ovogodišnjem kvartalu u potpunosti izostao te je neto inozemna potražnja po prvi puta od trećeg tromjesečja 2008. zabilježila negativan doprinos ukupnom rastu BDP-a.

"S obzirom da je u drugom kvartalu prošle godine zabilježen pad BDP-a od 2,3 posto odnosno da je baza relativno niska smatramo da će ovogodišnji drugi kvartal donijeti rast od 1,0 posto s mogućnošću da bude i nešto veći ovisno o turističkoj predsezoni", naglašava se na kraju analize.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.