Biznis

Alkoholna pića iz domaće radinosti

Tko može odoljeti domaćoj šljivovici?

Tko može odoljeti domaćoj šljivovici?

Nema boljeg, reći će mnogi, do domaćih kolača s pekmezom od šljiva ili dobre šljivovice ispečene u obiteljskom kotlu.

Uvođenjem obaveznog plaćanja trošarina na kotlove i litre koje premašuju proizvodnju rakije za osobne potrebe, tradicionalno pečenje nije stalo. No, zastala je proizvodnja jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj, čulo se u Siraču na Danima šljiva. I to za nekoliko milijuna litara.

Domaćoj šljivovici, koja se tradicionalno peče u veselu društvu i dobru kotlu, ne može se odoljeti. U Hrvatskoj se za osobne potrebe može proizvesti 50 litara šljivovice, a na svaku dodatnu litru uvedeno je dvadesetak kuna trošarine, ovisno o udjelu alkohola.

Proizvodnja jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj smanjila se za nekoliko milijuna litara, uvoz ima premoć. Sirački šljivari i dalje će tradicionalno peći rakiju, ali samo za osobne potrebe. Zarada im nije prioritet, a i trošarine ih odbijaju, prenosi HRT .

Šljiva ubrana iz vrta inspiracija je za mnoge recepte. Domaći pekmez i miris koji se širi iz užarena kotla mnogima bude uspomene na bakine kolače i neka bezbrižnija vremena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.