Biznis

Omiljena žestica

Šljivovica najbolja voćna rakija

Šljivovica najbolja voćna rakija

Iako situacija za njih nije nimalo ružičasta, proizvođači rakije i dalje vrijedno rade ovaj napitak omiljen ne samo među Slavoncima nego i drugim ljubiteljima žestokih pića.

Šljivovica, koja ima i oznaku zemljopisnog podrijetla, prevladavala je i na ocjenjivanju voćnih rakija u Osijeku proteklog tjedna.

Ernest Nad, tajnik Organizacijskog odbora natjecanja i voditelj Odsjeka za poljoprivredu Županijske komore Osijek, ne krije zadovoljstvo što je rakija iz godine u godinu sve kvalitetnija.

"Imamo predivne uvjete, pedološke i klimatske za tu djelatnost. Mogu slobodno reći da su naši proizvođači, koji se već standardno javljaju 90 godina, da iz godine u godinu imaju sve bolji i kvalitetniju rakiju. Posebno nas raduje da se dobar dio tih proizvođača koji su registrirani, usmjerio prema izvozu", kaže Nad.

Visoki troškovi proizvodnje i trošarine kamen su spoticanja onima koji bi nastavili s proizvodnjom. Ako želimo rakiju plasirati na EU tržište, onda se mora hitno nešto napraviti, kaže Nad.

"Cijena je itekako bitna i država će se morati u konačnici uključiti u to i naći jedno razumno rješenje, i za proizvođače, a i za državu, odnosno, punjenje proračuna", naglasio je Nad.

Vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava spremni su zasukati rukave za što veću proizvodnju, no u tome ih koči i limit dopuštene proizvodnje od samo 50 litara rakije po domaćinstvu. 50 litara da, ali po članu domaćinstva, kažu proizvođači, inače im se ne isplati raditi rakiju. Rezultati ocjenjivanja znat će se u Semeljcima 15. studenog, kada će se održati i svečanost dodjele iznimno vrijednih nagrada i priznanja najboljima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.