Biznis

Banke u Hrvatskoj

Banke u Hrvatskoj zaradile milijarde

Banke u Hrvatskoj zaradile milijarde

Banke u Hrvatskoj su povećale dobit za 14,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prema podacima Hrvatske Narodne Banke njihov ukupni profit u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 2,6 milijarda kuna, prenosi nacional.hr

"Sasvim je legitimno da banke postižu dobit, a smatra se da najmanja razina profitabilnosti iznosi oko 10 posto. U Hrvatskoj je proteklih godina profitabilnost banaka pala na razinu od oko 6,6 posto, koliko iznosi prinos na dugoročnu kunsku obveznicu. Sada se profitabilnost približava stopi od oko 8 posto, što je upola niže nego proteklih godina.

Za usporedbu, profitabilnost banaka u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj iznosi blizu 14 posto, a dobit banaka u Hrvatskoj raste sporije od tvrtki koje čine dionički indeks Crobex na Zagrebačkoj burzi", izjavio je u razgovoru Zoran Bohaček, direktor Hrvatske Udruge Banaka.

"Bankovni depoziti stanovništva u prvoj polovici godine su rasli, dok su depoziti poduzeća padali. No, u usporedbi s lanjskih prvih šest mjeseci, domaće banke su privatnom sektoru kredite povećale za 9 posto, a prema tom rastu svrstale su se na šesto mjesto u Europi", zadovoljan je bio direktor HUB-a.

Bohaček nije mogao zaobići temu kako kamate padaju već dvije godine i nije mogao prognozirati njihovo kretanje. Povećanje kredita privatnom sektoru nije mogao okarakterizirati kao doprinos gospodarskom rastu no rekao je kako je to 'pokazatelj da su banke spremnije preuzimati rizik'.

"Nesigurnosti u eurozoni ne bi trebale direktno utjecati na nas, ali šira kriza u Europi može imati implikacija na Hrvatsku. Naše banke nisu direktno uključene na strana tržišta i nisu previše ovisne o tamošnjim poremećajima. No, potresi u eurozoni ne mogu se pozitivno odraziti na Hrvatsku. U kojoj mjeri bi oni imali negativni utjecaj na našu zemlju, teško je danas predvidjeti, jer svi su scenariji otvoreni", iznio je Bohaček kratki makroekonomski osvrt.

nacional.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.