Biznis

Uspješna sezona

Lastovo - gosti dolaze i kupuju nekretnine

Lastovo - gosti dolaze i kupuju nekretnine

Premda je ova sezona znatno bolja nego u protekle dvije godine, 2008. je još uvijek nedostižna. Bila je to najbolja poslijeratna godina, kažu u TZ Lastovo

Premda listopad odmiče, tridesetak turista još uvijek uživa u čarima babljega ljeta i kupanju u toplom moru na Lastovu, koje je jedan od najvećih dobitnika sezone na jugu Hrvatske: otok je posjetilo 21 posto više turista nego lani, broj noćenja veći je za 17 posto, a za otočne prilike nije mali ni broj stranaca koji su kupnjom nekretnina postali i više od turista, piše slobodnadalmacija.hr

- Najzaslužniji za povećanje turističkog prometa je hotel “Solitudo”, u kojemu je nakon promjene uprave i načina rada broj noćenja porastao za 50 posto. Ali i u privatnom smještaju je bilo više noćenja, i to za osam posto, doznajemo od Ive Frlan, direktorice Turističke zajednice Lastova. U TZ-u su zadovoljni brojnošću turista, međutim lastovski ugostitelji, kako se čini, neće imati puno posla na zbrajanju rezultata sezone.

- Gosti su osjetno manje trošili. U špici sezone restorani i kafići znali su biti poluprazni, a gosti nisu posjećivali ni kulturne i zabavne manifestacije, uz iznimku onih na koje je ulaz bio slobodan, kaže direktorica lastovskoga TZ-a i objašnjava zašto je tako: - Kod nas je najviše domaćih gostiju, pretežno iz Zagreba i okolice te iz Rijeke, a znamo kako je ova kriza utjecala na standard naših ljudi. Osim toga, Lastovo je daleko, do njega je skupo već i doći.

Tako je u špici sezone cijena trajekta iz Splita za automobil, bez kojega se otok ne može obići jer rent-a-car nemamo, bila 530 kuna, a za osobu 68 kuna. Naša sugovornica, osim toga, napominje kako sam otok nije skup pa se smještaj u sobi s kupaonicom može naći za 120 kuna po osobi. Osim domaćih gostiju, uživanje na Lastovu ne propuštaju ni brojni Slovenci i Talijani. Među njima je i 15-ak obitelji koje su se za otok odlučile vezati kupnjom kuća, pa su postali lastovski vikendaši.

Premda je ova sezona znatno bolja nego u protekle dvije godine, Iva Frlan kaže kako je 2008. još uvijek nedostižna. - Bila nam je to najbolja poslijeratna godina. Imali smo oko 50 tisuća noćenja, no onda je došla kriza koja nas je vratila na znatno niže brojke, navodi direktorica. Na otoku se može smjestiti 900 gostiju, no toliko ih bude samo u vrhu sezone, u kolovozu, dok je ljetni prosjek oko 400 gostiju.

U prvih devet mjeseci Lastovo je posjetilo 6278 turista, koji su ostvarili 43.974 noćenja. Tom broju treba dodati i nautičare koji ni ovoga ljeta nisu zaobišli Lastovo, a, prema informacijama s otoka, bilo ih je 30-ak posto više nego lani.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.