Biznis

Turistička sezona

Treba li nas zabrinuti manjak od 340.000 stranaca na cestama?

Treba li nas zabrinuti manjak od 340.000 stranaca na cestama?

Bez obzira na odlične turističke brojke iz prvog dijela godine, uspjeh cijele sezone ovisi o narednih 30 do 45 dana. Zbog toga zabrinjavajuće zvuče podaci iz MUP-a da je u prva dva srpanjska vikenda cestama ušlo čak 340.000 stranaca manje nego lani. Međutim, u Ministarstvu turizma, a istog su raspoloženja i ljudi iz branše, nema panike. I dalje vjeruju u ponavljanje lanjskih rekordnih rezultata.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba kaže kako zasad ništa ne govori o tome da bi moglo doći do većeg podbačaja.

'Ulazak u sedmi mjesec uvijek je dosta tvrd. Prema informacijama s terena, hoteli i kampovi dobro su popunjeni, a u privatnom smještaju još ima prostora. Ali i prošle godine u isto vrijeme privatnici su imali problema', objašnjava Žgomba.

Minus od 340.000 stranaca na cestama u prva dva srpanjska vikenda, prema njegovom mišljenju, ne možemo uzeti kao referentan podatak.

'Tu se govori o dolascima vikendom, a mi bilježimo jako puno dolazaka turista i drugim danima u tjednu. Kad bismo imali podatke za svih 15 dana, mogli bismo nešto zaključiti. Usto, velik je porast prometa u zračnim lukama', istaknuo je Žgomba.

Inače, prema istraživanju Instituta za turizam od prije dvije godine, više od 80 posto naših gostiju na odmor stiže automobilom, a avionom manje od 10 posto.

Iako je optimist, i Žgomba napominje kako naše turističke djelatnike čeka teška borba u pokušaju ponavljanja prošlogodišnjih brojaka.

'Uvjeren sam da ćemo uspjeti. Ali neke stvari ove sezone dodatno otežavaju stvar. Loši vremenski uvjeti, poplave u šestom mjesecu u Europi koje su usporile booking, vizni režim za goste iz Rusije i Ukrajine te povratak konkurenata koji lani nisu bili u žiži interesa, Grčke i Tunisa', kazao je Žgomba.

Iz Ministarstva turizma na naš upit kako resorni ministar Darko Lorencin komentira podatke MUP-a odgovoreno nam je kako oni očekuju iste rezultate kao i lani, uz rast prihoda dva do tri posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.