Biznis

Međunarodni monetarni fond upozorava

I kineski financijski sustav pred bankrotom?

I kineski financijski sustav pred bankrotom?

I kineski financijski sustav na klimavim je nogama, i to ponajprije zbog eksplozije nenaplativih kredita i pada cijena nekretnina, upozorio je Međunarodni monetarni fond, a prenosi slobodnadalmacija.hr

U svom prvom izvještaju koji se odnosi na procjenu financijskog sustava te svjetske sile, Međunarodni monetarni fond (MMF) ocjenjuje da “značajno” miješanje vlade u rad banaka loše utječe na uvođenje tržišnih mehanizama i potiče bojazan od niza bankrota zbog pretjeranog “dirigiranog”, a ne tržišnog kreditiranja.

Upozorenje MMF-a na rizik od loših zajmova u Kini uslijedilo je nakon ocjene industrijskih analitičara da se kineske banke suočavaju s mogućim porastom loših zajmova i s drugim problemima, poslije prave poplave kreditiranja koja je pomogla da se zemlja brzo oporavi od globalne krize iz 2008. godine.

MMF je pozvao Peking da kreditni sektor regulira kamatnim stopama, a ne direktnim naredbama, i okrivio upletanje vlade u djelatnost domaćih banaka.

Fond je pozvao kinesku vladu da ublaži kontrolu tečaja i dopusti središnjoj banci više slobode u donošenju odluka, prenijela je agencija AFP.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.