Biznis

Najgore tek dolazi

Financijska kriza: Najgore tek slijedi

Financijska kriza: Najgore tek slijedi

"SAD se još nije izvukao. Mislim da je financijska kriza negdje na pola puta. Čak bih se usudio kazati da će najgore tek doći", upozorio je na jednoj konferenciji u Singapuru, bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Kenneth Rogoff

Najgori dio globalne financijske krize još nije ni došao i novi će pritisci na najveće svjetsko gospodarstvo u idućih nekoliko mjeseci dovesti do propadanja jedne velike američke banke.

"SAD se još nije izvukao. Mislim da je financijska kriza negdje na pola puta. Čak bih se usudio kazati da će najgore tek doći", upozorio je na jednoj konferenciji u Singapuru, bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Kenneth Rogoff.

"Neće samo srednje velike banke propadati u idućih nekoliko mjeseci. Jedna od velikih ulagačkih banaka ili bankarskih divova priredit će nam spektakularni krah", rekao je nadalje Rogoff, profesor ekonomije na sveučilištu Harvard i glavni ekonomist MMF-a od 2001.-2004.

"Prije nego sve ovo konačno završi, mora doći do dodatne konsolidacije u financijskom sektoru", odgovorio je na pitanje o prvim signalima približavanja kraja krize.

"Fannie Mae i Freddie Mac - bez obzira na sve što kaže američki ministar financija Hank Paulson, te goleme hipotekarne banke za nekoliko godina neće postojati u svojem sadašnjem obliku", dodao.

Njegovim su komentarima prethodile prodaje dionica najvećih američkih hipotekarnih banaka Fannie Mae i Freddie Mac u ponedjeljak, nakon novinskog izvještaja da vlada možda neće imati drugog izbora osim nacionalizacije tih dvaju giganta američkog hipotekarnog financiranja.

Osvrnuvši se također na golema ulaganja državnih stabilizacijskih fondova iz Azije i s Bliskog istoka u zapadne financijske kompanije, Rogoff je upozorio kako ona ne moraju nužno rezultirati ogromnim dobitima budući da nisu uračunali šire tržišne okolnosti s kojima se ta industrija suočava.

"Na samom početku krize postojalo je općenito uvjerenje da državni stabilizacijski fondovi mogu spasiti koga god požele. Ulagačke banke su bile glupe, izgubile su sav svoj novac na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita, ali predstavljaju odlično ulaganje i zato će doći državni stabilizacijski fondovi i užasno puno zaraditi kupivši ih", rekao je.

"To stajalište zanemaruje činjenicu da je financijski sustav postao izrazito prenapuhan i da se dio toga mora ispuhati."


Reci što misliš!