Biznis

Inicijativa "Za turizam zaJedno"

Anonimni dopis uzburkao javnost: za dobro poslovanje direktorici Zračne luke 160 tisuća kuna nagrade!

Anonimni dopis uzburkao javnost: za dobro poslovanje direktorici Zračne luke 160 tisuća kuna nagrade!

Inicijativu "Za turizam zaJedno", koja navodi kako okuplja većinu turističkih zajednica, a zapravo je riječ o anonimnom dopisu zbog bonusa direktorici Zračne luke Zadar Katici Pupić-Bakrač za uspješnost poslovanja Zračne luke u 2012. godini u iznosu od 160.000 kuna neto, "prozvana" direktorica nazvala je pamfletom iza kojega možda stoji netko tko uopće nema veze s turističkim zajednicama jer ne razlikuje dobit društva i stimulativni dio plaće, piše slobodnadalmacija

U dopisu je prigovoreno direktorici da dobit ostvaruje ponajprije zbog toga što zračna kompanija Ryanair čini čak 70 posto ukupnog prometa Zračne luke Zadar, a uspješnost poslovanja Zračne luke Zadar, odnosno dobit na osnovi koje će se direktorici isplatiti navedeni iznos, nije ostvarena jedino zaslugom direktorice, nego svih sudionika koji sudjeluju u sufinanciranju Ryanaira, među ostalim i lokalne Turističke zajednice.

- Zračna luka Zadar već dugi niz godina reinvestira, a da to ne čini, ne bi ni Ryanair ni druge kompanije letjele za Zadar, koja je po opremljenosti danas vodeća zračna luka u Hrvatskoj, a 90-ih godina bila je zgarište. Ryanair je značajan partner, ali ne i jedini. Iznos koji plaća Airport marketing Services, a koji sufinanciraju HRT i sustav lokalnih turističkih zajednica, lokalna samouprava i gospodarstvenici, ne ulazi u prihode Zračne luke i ne utječe na ostvarenu dobit. Ne bih imala ništa protiv kad bi taj posao odrađivale turističke zajednice, dapače, olakšali bi nam i mogli bi se više posvetiti drugim poslovima - ističe direktorica.

Usklađivanje s odlukom Vlade

- Kako to da autor anonimnog pisma nepostojeće inicijative "Za turizam zaJedno" već zna koliko će bonus iznositi, a ja ne znam? Nije mi isplaćen stimulativni dio plaće niti znam hoće li mi biti isplaćen. Istina je samo da je Nadzorni odbor postupio po nalogu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 25. travnja 2012. godine i uskladio moj ugovor o radu s Odlukom o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava (NN 4/12, 83/09, 3/11, 3/12 i 46/12), a kojom je propisano da članovi uprava više nemaju pravo na otpremnine te im se utvrđuje pravo na stimulativni dio plaće u slučaju poslovanja s dobiti.

- Očigledno je, dakle, da pravo na stimulativni dio plaće nema samo direktorica Zračne luke Zadar, već da to pravo imaju svi članovi uprava onih društava koja su u većinskom vlasništvu države. Stoga se nameće pitanje koji je to grijeh Nadzorni odbor i direktor Zračne luke Zadar počinio kada je pri usklađivanju ugovora o radu direktora postupio u skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske? - zaključuje direktorica Katica Pupić-Bakrač.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.