Biznis

Čelnici jednog od najvećih proizvođača PC-a

Evo kako je HP riješio problem zapošljavanja studenata

Evo kako je HP riješio problem zapošljavanja studenata

Studenti više neće moći činiti više od 20posto radne snage, a ideja je spustiti granicu na 10%

Mnogo puta do sada se pisalo o lošim radnim uvjetima koji prevladavaju u brojnim kineskim tvornicama koje se bave proizvodnjom komponenata za brojne napredne elektroničke uređaje.

Kada kažemo „loši uvjeti", mislimo na neadekvatne higijenske uvjete, male dnevnice, neplaćen prekovremeni rad te posebice na zapošljavanje osoba koje se još obrazuju.

U vezi zadnje kategorije digla se u medijima cijela hajka (posebice oko maloljetnih osoba), a velike kompanije kako bi zaštitile svoj ugled, odlučile su reagirati. Prvo je to učinio Apple koji je zatražio od svojih dobavljača komponenata listu studenata koji se zapošljavanju, a sada je reagirao i HP, samo mnogo oštrije, javlja zimo.co.

Čelnici jednog od najvećih proizvođača PC-a zatražili su da sav studentski rad bude isključivo volonterski i da studenti mogu otići s posla kad god požele. Također, na njih se ni na koji način ne smije vršiti neki oblik represije, a kompanija je nužna realizirati adekvatan sustav žalbi.

Pošto su se mnogi studenti požalili kako rad u tvornici nema veze s njihovim područjem studija, HP je također zatražio da studenti mogu volontirati isključivo ako im takav rad omogućuje stjecanje vještina nužnih za struku za koju se obrazuju.

Vrijedi još spomenuti kako studenti više neće moći činiti više od 20% radne snage, a ideja je spustiti granicu na 10%. Putem ovih mehanizama, HP želi omogućiti da studenti borave u kineskim tvornicama koliko njima odgovara, i na područjima rada koji će pridonijeti kvaliteti njihovog obrazovanja, bez mogućnosti iskorištavanja takve jeftine radne snage.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.