Biznis

Prodaja cjelokupne imovine

Dalmacijavino na prvoj dražbi bez kupca

Dalmacijavino na prvoj dražbi bez kupca

Prva dražba na splitskom Trgovačkom sudu za prodaju Dalmacijavina u stečaju prošla je bez interesa kupaca. Procjenjena vrijednost tvrtke od 281 milijun kuna, očito nije pobudila interes investitora iako je Dalmacijavino u stečajnom postupku ponovno pokrenula svoju proizvodnju.

U paketu prodavati cjelokupna imovina ove splitske tvrtke u što ulazi 67 tisuća kvadrata skladišno- proizvodnog prostora u Sjevernoj luci, vinarije u Starom gradu i Jelsi kao i zemljište u Vrbanju na otoku Hvaru. Kao dio ponude naći će se i tvornica kvasine u Drnišu, kao i skladište i poslovni prostor u Velikoj Gorici, Zadru, Rijeci i Vukovaru, kao i nekoliko vinograda. Kupac će dobiti i pravo na korištenje brendova Dalmacijavina i Pipi u vrijednosti od 8 milijuna kuna, koje je stečajni upravitelj Perica Mitrović u posljednjih godinu dana vratio na tržište.

"Na žalost, prva dražba nije uspjela, ali to je bilo za očekivati. Jako je teško da se poklope procijenjena i tržišna vrijednost na prvoj dražbi. Mi ćemo 17. rujna ponoviti dražbu pod istim uvjetima. Nakon toga ćemo donijeti odluku o daljnjoj prodaji. Tada ćemo preložiti ili smanjivanje cijene ili skupljanje pisanih ponuda bez početne cijene i ja sam još uvijek uvjeren da ćemo se uspjeti prodati do kraja ove godine", rekao je Mitrović.

Iako je do sada bilo zainteresiranih kupaca, posebice stranih fondova očito je da se čeka niža prodajna cijena.

"Tvrdim da je Dalmacijavino Hrvatska u malom sa svim problemima koje ima država i mi kao jedinka. Vidi se da još uvijek nema stranih ulagača, da još uvijek nismo dovoljno zanimljivi iako je Dalmacijavino, ako bi netko iz vana htio uložiti nešto u Hrvatskoj, sigurno jedan od najčišćih i najzanimljivijih projekata u budućnosti ukoji bi se zaista isplatilo ulagati u smislu ulaganja ili daljnjeg rada", smatra Mitrović.

Dodajmo kako je na imovinu Dalmacijavina upisano založno pravo Carinske i Porezne uprave, kao i AUDI-a , čime je osigurana naplata njihovih potraživanja nakon prodaje. Tako će se od postignute cijene najprije će se platiti dugovi državi koji iznose više od milijardu kuna, a Mitrović kaže kako ne očekuje da se država odrekne svoga duga.

"Neće biti potrebe za tim jer imamo nešto imovine koja nije opterećena razlučnim pravima i iz prodaje te imovine se namiruju vjerovnici prog višeg isplatnog reda, a to su naši radnici. Sigurno će biti namireno između 80 i 100% potraživanja radnika, a nadam se i svih 100%", rekao nam je na kraju Mitrović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.